21.10.2012

Pizza ze szpinakiem i orzechami.


Chyba lubię kulinarną jesień. Pizza a'la leśne runo raz!
Moja pierwsza ze szpinakiem i muszę powiedzieć, że na pewno nie ostatnia. Spód z ulubionego przepisu na pełnoziarnistą pizzę, orzechy dla chrupkiego dodatku i ciągnąca się mozzarella. Idealnie.


Pizza ze szpinakiem i orzechami /2 porcje, 2 średniej wielkości pizze/
ciasto:
1/2 szkl. ciepłej wody
1/2 łyżeczki syropu (klonowego, z agawy lub miodu)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. mąki pszennej
25g świeżych drożdży lub 7g suszonych
suszone zioła

Metoda ręczna: Rozpuścić drożdże w ciepłej (nie gorącej) wodzie i syropie. Wymieszać z mąką pełnoziarnistą, a następnie dodać oliwę i suszone zioła. Wsypać mąkę orkiszową i ugniatać przez 5 minut, dodając więcej mąki w razie potrzeby. Ciasto nie powinno się kleić. Włożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć lekko wilgotnym ręcznikiem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Metoda maszynowa: Składniki wrzucić do chlebowej maszyny w podanej kolejności. Włączyć program "Dough".

Piekarnik rozgrzać do 220°C. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć podzielone na dwie części ciasto. Spłaszczyć palcami lub wałkiem, formując dwa placki.

dodatkowo:
450g mrożonego szpinaku w liściach
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz
125g mozzarelli
2 łyżki orzechów laskowych
suszone oregano

Szpinak dusić na małym ogniu, dodać czosnek, sól i pieprz.
Gotowy szpinak ułożyć na cieście, dodać pokrojoną w plastry mozzarellę, orzechy i posypać oregano. Piec 15-20 minut.

24 komentarze:

  1. Szpinak i mozarella...Próbowałam kiedyś piersi z kurczaka faszerowanej takim oto nadzieniem, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. istna jesień na pizzy :) świetny pomysł, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm, wygląda wybornie, w smaku pewnie cudo. Mam nadzieję, że uda mi się przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wooow, this is so good, I read some mozzarella in there and of course, I identified the mighty spinach. So great! :D I like your blog a lot!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow!! Poszalałaś:) Zjadłabym z przyjemnością taką pizzę! Jeszcze nie robiłam pizzy z dodatkiem szpinaku, choć go bardzo lubię. Zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  6. To połączenie zdecydowanie trafia w moje gusta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam pizzy z orzechami, ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
  8. moi rodxzice przywiezli siatke szpinaku mam mozarelle wiec why not ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam pełnoziarnistą pizzę. a ze szpinakiem to już w ogóle szał! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie wygląda jak leśne runo :D Ciekawe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  11. dobre ciasto to podstawa :) a na szpinak choruję od wygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem jak ktoś może nie lubić szpinaku!
    Przecież on jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Od razu mam ochotę porwać kawałek.. A lepiej i dwa!

    OdpowiedzUsuń
  14. Taką jesień to ja lubię!
    Szpinak! ♥

    OdpowiedzUsuń
  15. przepięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje;)
    ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie! Chyba muszę przełamać moją awersję do szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wow, wow, wow!! pyyyychotka :)) chcę tą pizzę!

    OdpowiedzUsuń
  18. właśnie chciałam wypróbować podobny przepis :)

    OdpowiedzUsuń