20.09.2012

Gulasz z brukselką. Na jesienne popołudnie.


Gulasz z brukselką /4 porcje/
(przepis z rogalikblog)
800 g łopatki wieprzowej
600 g brukselki
2 cebule
3-4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
szklanka rosołu
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Mięso kroimy w kostkę, cebulę w plastry. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju  i podsmażamy mięso z cebulą. Dolewamy rosół. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Brukselkę myjemy. Dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze przez około 20 minut. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę tymianku.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na przykład z ziemniakami.

13 komentarzy:

  1. brukselka w gulaszu? ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to warzywko, ale tak dawno nie jadłam że zapomniałam jak smakuje...Gulasz pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię brukselkę, oj bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiedziałabym , że fajny pomysł na ... [tu można wymieniać różne okoliczności podawania tej potrawy] smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam brukselkę, to jedno z moich ulubionych warzyw. :) Zawsze wyławiane jako pierwsze w zupie... Z gulaszu, też trzeba będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. brukselka <3 jak dawno jej nie jadłam... pyszny ten gulasz!

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie do wypróbowania ;).

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam brukselkę! Super danie obiadowe! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pomysł konkretny, brukselka mi bardzo smakuje więc chętnie zjem i w gulaszu

    OdpowiedzUsuń
  10. brukselki to małe pyszności , bardzo lubię te warzywka w każdym połączeniu ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo oryginalne, kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz bym z przyjemnością zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie połączenie :) uwielbiam brukselkę :)
    ugotuję w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    w ogrodzie, nad ogniskiem. Będzie przepyszny!

    OdpowiedzUsuń