07.06.2012

Ravioli ze szpinakiem.


Zielono, od foodpourvous, na pyszny letni obiad.


Ravioli ze szpinakiem /24 sztuki, 4 porcje/
ciasto:
3 jajka
340 g mąki
2 łyżki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Przesiać mąkę do miski. Zrobić dołek, wlać wodę, olej i jajka. Wymieszać łyżką, a następnie kontynuować rękoma. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przełożyć ciasto na stół i dobrze ugnieść. To zajmie około 10 minut.
Zawinąć ciasto w folię i pozostawić ok. 40 minut na stole.

nadzienie:
200g ricotta
200g mrożonego szpinaku (po odciśnięciu z wody ok. 130 g)
sól do smaku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz do smaku
20g parmezanu
1 ząbek czosnku

Szpinak rozmrozić i rozdrobnić. Odcisnąć z całej wody. Ricottę wymieszać ze szpinakiem i pozostałymi składnikami.

sos:
500g pomidorów z puszki lub świeże
2 ząbki czosnku
100g cebuli

Cebulę smażyć w oliwie. Dodać posiekane pomidory, czosnek i dusić.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować, na połowie ułożyć kulki nadzienia i przykryć drugą częścią ciasta. Dookoła nadzienia połączyć ciasto palcami i pokroić w kwadraty.
Gotować ravioli od 3 do 5 minut w osolonej wodzie.
Podawać polane sosem i posypane serem.

Porcja z sosem, bez sera:

29 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy takiego nie jadłam!!
    przyślij mi :P

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być coś wspaniałego OJEJ!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłaś mnie:). Chyba zrobię w najbliższym czasie;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pycha... Powiedz tylko, bo ja się zupełnie nie znam na mąkach ;D Czy tu może iść dowolna mąka? Np pełnoziarnista z 3 ziaren będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje się być łatwe.. Ostatnio rodzince posmakowały kupne paszteciki ze szpinakiem to może i do tego się przekonają? Warto spróbować, zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialne połączenie! ale pyszność ;) zapisuję przepis do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie smakowitości na noc pokazujesz :) Aż się głodna zrobiłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Farsz ze szpinaku i ricotty jest pyszny! ;) do tej pory wypróbowałam w cannelloni, ravioli nie miałam okazji jeszcze spróbować..

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowite. Muszę się "odlenić" i sam przygotować takie ravioli - no pewnie nie tak ładne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię bardzo ravioli, ale nigdy nie zdecydowałam się na swoje własne, zawsze było to kupcze, przepis jest mega prosty ( co widać z Twojego) więc może się niedługo zdecyduję na pierwszą próbę zrobienia go, bo przecież mamy już świeżutki i pyszny szpinak ; )

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają przepysznie ! ;)
    A ile mniej-więcej ich wychodzi z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie smaki! gdybym tylko miała teraz czas na robienie takich pyszności:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają fajnie, może się kiedyś skuszę i przekonam do nich ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. pycha, pierogi to nie moja bajka, mogę tylko popatrzeć, albo namowić męża na lepienie:)))


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale cudeńka wyczarowałaś,aż miło popatrzeć, brawo!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. dodatek szpinaku zdecydowanie mnie do nich na wstepie przekonal (:

    OdpowiedzUsuń
  18. I u mnie dzisiaj miał być makaron ze szpinakiem, ale ostatecznie wybór padł na zupę ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam połączenie szpinaku i sosu pomidorowego, więc z chęcią zjadłabym twoje pierożki :)
    A najlepsze ravioli jakie jadłam miało nadzienie z orzechów włoskich i ricotty w sosie serowo-śmietankowym, po prostu bajka, dla tych co lubią orzechy, czyli dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne pyszności! Szpinak mniam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Na letni obiad idealne danie!

    OdpowiedzUsuń
  22. jeeju jakie to wszystko pyszne! ja bym się bała aż tyle gotować z obawy nabycia nadprogramowych kilogramów :D

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo dobre wyszly polecam ! Moim rodzicom tez smakowaly ; )

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają smakowicie! Mogę jednego? ;)

    OdpowiedzUsuń