Zielono, od foodpourvous, na pyszny letni obiad.
Ravioli ze szpinakiem /24 sztuki, 4 porcje/
ciasto:
3 jajka
340 g mąki2 łyżki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Przesiać
mąkę do miski. Zrobić dołek, wlać wodę, olej i jajka. Wymieszać łyżką, a
następnie kontynuować rękoma. Kiedy wszystkie składniki się połączą,
przełożyć ciasto na stół i dobrze ugnieść. To zajmie około 10 minut.
Zawinąć ciasto w folię i pozostawić ok. 40 minut na stole.
nadzienie:
200g ricotta200g mrożonego szpinaku (po odciśnięciu z wody ok. 130 g)
sól do smaku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz do smaku
20g parmezanu
1 ząbek czosnku
Szpinak rozmrozić i rozdrobnić. Odcisnąć z całej wody. Ricottę wymieszać ze szpinakiem i pozostałymi składnikami.
sos:
500g pomidorów z puszki lub świeże
2 ząbki czosnku
100g cebuli
Cebulę smażyć w oliwie. Dodać posiekane pomidory, czosnek i
dusić.
Gotować ravioli od 3 do 5 minut w osolonej wodzie.
Podawać polane sosem i posypane serem.
Porcja z sosem, bez sera:
jeszcze nigdy takiego nie jadłam!!
OdpowiedzUsuńprzyślij mi :P
to musi być coś wspaniałego OJEJ!!
OdpowiedzUsuńSkusiłaś mnie:). Chyba zrobię w najbliższym czasie;).
OdpowiedzUsuńAle pycha... Powiedz tylko, bo ja się zupełnie nie znam na mąkach ;D Czy tu może iść dowolna mąka? Np pełnoziarnista z 3 ziaren będzie ok?
OdpowiedzUsuńNie, raczej jasna.
UsuńWydaje się być łatwe.. Ostatnio rodzince posmakowały kupne paszteciki ze szpinakiem to może i do tego się przekonają? Warto spróbować, zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńgenialne połączenie! ale pyszność ;) zapisuję przepis do ulubionych!
OdpowiedzUsuńJakie smakowitości na noc pokazujesz :) Aż się głodna zrobiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Farsz ze szpinaku i ricotty jest pyszny! ;) do tej pory wypróbowałam w cannelloni, ravioli nie miałam okazji jeszcze spróbować..
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite. Muszę się "odlenić" i sam przygotować takie ravioli - no pewnie nie tak ładne ;-)
OdpowiedzUsuńwszystko co uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńlubię bardzo ravioli, ale nigdy nie zdecydowałam się na swoje własne, zawsze było to kupcze, przepis jest mega prosty ( co widać z Twojego) więc może się niedługo zdecyduję na pierwszą próbę zrobienia go, bo przecież mamy już świeżutki i pyszny szpinak ; )
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ! ;)
OdpowiedzUsuńA ile mniej-więcej ich wychodzi z tego przepisu ?
Ok. 25.
UsuńDziękuję ;*
UsuńNapewno wypróbuję ;)
uwielbiam takie smaki! gdybym tylko miała teraz czas na robienie takich pyszności:D
OdpowiedzUsuńWyglądają fajnie, może się kiedyś skuszę i przekonam do nich ;)
OdpowiedzUsuńpycha, pierogi to nie moja bajka, mogę tylko popatrzeć, albo namowić męża na lepienie:)))
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Ale cudeńka wyczarowałaś,aż miło popatrzeć, brawo!!!
OdpowiedzUsuńdodatek szpinaku zdecydowanie mnie do nich na wstepie przekonal (:
OdpowiedzUsuńI u mnie dzisiaj miał być makaron ze szpinakiem, ale ostatecznie wybór padł na zupę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie szpinaku i sosu pomidorowego, więc z chęcią zjadłabym twoje pierożki :)
OdpowiedzUsuńA najlepsze ravioli jakie jadłam miało nadzienie z orzechów włoskich i ricotty w sosie serowo-śmietankowym, po prostu bajka, dla tych co lubią orzechy, czyli dla mnie :))
Ricotta i szpinak... pycha
OdpowiedzUsuńCudowne pyszności! Szpinak mniam!
OdpowiedzUsuńNa letni obiad idealne danie!
OdpowiedzUsuńjeeju jakie to wszystko pyszne! ja bym się bała aż tyle gotować z obawy nabycia nadprogramowych kilogramów :D
OdpowiedzUsuńbardzo dobre wyszly polecam ! Moim rodzicom tez smakowaly ; )
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! Mogę jednego? ;)
OdpowiedzUsuń