4.06.2012

Niebiesko, fioletowo, jabłkowo.

Jagody, borówki - owoce pachnące wakacjami i to na nie czekam co roku z utęsknieniem. W zeszłym roku zrobiłam spore mrożone zapasy tych granatowych kuleczek, ale i tak w lutym zużyłam ostatni woreczek. Tak przynajmniej myślałam. Wielkie więc było moje zaskoczenie gdy wczoraj znalazłam jeszcze dwie spore paczuszki. Musiało być ciasto, delikatne, wilgotne, wegańskie, z wyraźnymi jabłkowymi i jagodowymi kawałkami. Pyszne, uzależniające, ale też zdrowe i dietetyczne, więc warto od razu zrobić je z podwójnej ilości składników.

Myślę, że z powodzeniem można użyć tu innych jagodowych owoców - poziomek, malin, truskawek lub jeżyn. Najważniejsze jest by wcześniej owoce zmiksować na gładki mus, by podczas gotowania powstać mógł gęsty syrop. Jabłek przed miksowaniem nie obierałam. W oryginalnym przepisie od HobbyandMore były owsiane płatki, ale z ich braku, użyłam żytnich.


Ciasto borówkowe z jabłkami /26x10cm, 6 kawałków/
kompot:
3/4 szkl. borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
1/2 szkl. jabłek, pokrojonych
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki wody

Wszystkie składniki zbledować na gładko. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji syropu.

ciasto:
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko (w wersji wegańskiej 1 łyżka mielonego lnu + woda)
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 szkl. wody
3 łyżki płatków owsianych lub żytnich
kompot z powyższego przepisu

dodatkowo:
1 jabłko
1/3 szkl. borówki amerykańskiej

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą.
W dużej misce wymieszać jajko, olej, cukier, wodę i płatki. Dodać uzyskany owocowy mus oraz suchą mieszankę.
Do ciasta dodać pokrojone jabłko i borówkę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do keksówki i piec 45-50 minut.


34 komentarze:

  1. Wygląda świetnie ! Uwielbiam borówki. A do tego niesamowicie lekkie ciasto, aż trudno uwierzyć, że tu jest tylko jedna łyżka tłuszczu. Super !

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dzisiaj miałam nie jeść słodyczy, a ty tu z takim fantastycznym przepisem wyskakujesz :p ale skoro tylko łyżka oleju i 5 łyżek cukru, to chyba nie podpada ono pod kategorię zakazanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi sie to ciasto podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ma kolorek:). Szkoda, że wyjadłam wszystkie swoje jagodowe zapasy.

    OdpowiedzUsuń
  6. wow jak mało musi to mieć kcal!! upiekę koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Łaaaaaaaaaaaaa! ♥ chcę takie chcę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm mam jeszcze jeżyny w zamrażalce, już wiem jak je wykorzystam :D
    A na razie zachwycamy się ze współlokatorkami brownie z awokado, pycha jest:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogłabym cały czas jeść takie ciasto-chlebki, są cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na to ciasto, skład iście dietetyczny więc można wcinać do woli :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest boskie! Ten kolor urzekający wręcz ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. apetyczne zdjęcia i składniki : )
    urzekł mnie ten kolor!
    pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji : )

    OdpowiedzUsuń
  13. zakochalam sie w tym kolorze!
    aj zjadlabym z checia takie ciacho z borowkami (;

    OdpowiedzUsuń
  14. och i jaką mi ochotę na ciepłe ciacho narobiłaś! i te zapachy, chcę dooomu ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto idealne na taką pogodę, do pochrupania ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Musiało być szczególnie świetne na gorąco. Bo nie wątpię, że od razu próbowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kuszący przepis, zaznaczyłam i zrobię na pewno:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  18. O mniam,ależ smacznie, fioletowo, pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam borówki! A borówkowe ciasto to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne! Takie zdrowe i do tego na pewno przepyszne! :) Nie jadłam jeszcze tegorocznych borówek,bardzo tęsknię za ich smakiem i czekam z niecierpliwością aż pokażą się w moim ogródku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. przy takim cieście bez wyrzutów sumienia można rozkoszować się smakiem. rewelacja, gdybym mogła zrobiłabym już! ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam owoce leśne i również czekam z utęsknieniem aż się pojawią. Zdrowe, dietetyczne ciasto jest idealne dla mnie! Z pewnością upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm. Co za kolory. Bardzo apetycznie wygląda :).

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam takie ciasta - zmieszaj, wymieszaj i gotowe :)
    a kolor ma świetny!

    OdpowiedzUsuń
  25. zajebiste to twoje ciasto, wyszła mi z niego sama woda ;]
    do tych, którzy chcą spróbować: nie próbujcie, zakalec murowany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie niedostatecznie odparowałaś syrop. Jakimś cudem u mnie wyszło bez zakalca ;)

      Usuń
  26. stała czytelniczka06 czerwca, 2012

    Planuję zrobić w weekend i jestem ciekawa efektu :) Zamiast borówek użyje truskawki :) Za borówkami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  27. Mi marzą się drożdżowe jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. o! wegańskie! bardzo obiecujący przepis, zaraz do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń
  29. robiłam dziś to ciasto, wyszło bardzo dobre:) dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń