21.05.2012

Szparagi i risotto na wiosnę.


Pieczesz kurczaka?
Tak.
To zamawiam udko. Robię risotto.

Na bloggową scenę weszły szparagi. Delikatne, doskonałe w swojej prostocie, białe lub zielone pałki, nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Kremowe risotto, chlust białego wina, szczypta przypraw i doskonały obiad pojawia się na stole.


Risotto ze szparagami /6 porcji/

ok. 500 - 600 g szparagow + 2 łyżki oliwy
1 cebula lub 1-2 szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy + nieco masła
350 g ryżu do risotto
ok. 200 ml białego wytrawnego wina
ok. litr wywaru / bulionu
sól, pieprz do smaku
ok. 30 g masła (opcjonalnie)
ok. 60g świeżo startego Parmesanu lub Pecorino
opcjonalnie – otarta skórka z 1 cytryny, liście czosnku niedźwiedziego

Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki; odciąć główki, łodygi pokroić na kawałki.
Wywar / bulion zagotować i pozostawić na najmniejszym ogniu, by cały czas był ciepły. Ząbek czosnku zmiażdżyć, a następnie poszatkować wraz z cebulą.
Oliwę i masło rozgrzać w rondlu i udusić cebulę z czosnkiem (ok. 4-5 minut) nie dopuszczając do zbrązowienia. Następnie dodać ryż, wymieszać i smażyć ok. 3 minuty na wolnym ogniu stale mieszając. Dodać wino, zamieszać i gdy wino już odparuje – dodać ok. 1,5 – 2 chochle wywaru / bulionu i gotować na wolnym ogniu regularnie mieszając; za każdym razem gdy ryż wchłonie już większość płynu – dolewamy kolejną chochlę (lub półtorej) wywaru i dalej mieszamy.
W międzyczasie na patelni dusimy kilka minut pokrojone szparagi.
Gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia (zazwyczaj po ok. 18 – 20 minutach), zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło, starty ser, szparagi (kilka główek pozostawiamy do dekoracji), otartą skórkę z cytryny oraz pokrojone liście czosnku niedźwiedziego i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Przepis zaczerpnęłam z beawkuchni.
Podałam z sałatą i pieczonym udkiem z kurczaka.

17 komentarzy:

  1. Anonimowy21 maja, 2012

    Wygląda wyśmienicie! :) Jeszcze nigdy nie przyrządzałam sama szparagów, a przyznaję, że coraz częściej mnie kuszą :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlust wina? Cóż nie wiem czy po weekendzie by się jakieś ostało u mnie w mieszkaniu :D
    Muszę spróbować szparagów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych odmian risotta. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm ale pysznie! lekko i wiosennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiadek. Szparagi uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie zestawienie! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne jedzonko i piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, risotto ze szparagami jest pyszne. Jadłam tylko z zielonymi, z białymi też dobre?

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy21 maja, 2012

    Na taki obiad chętnie bym się wprosiła, jedzonko wyborne jak widać...

    OdpowiedzUsuń
  10. to risotto dla mnie byłoby nawet kompletnym obiadem, bez kurczaka. pyszności - prostoty smak to jest to co mi najbardziej odpowiada.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny pomysł na podanie z udkiem kurczaka!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo apetycznie, cos ostatnio nie moge trafic na swieze szparagi. Wciąż spotykam same zwiędlaki ;<

    OdpowiedzUsuń
  13. Obiad wygląda bardzo apetycznie i na pewno też tak smakuje ;). Ciekawy pomysł na wiosenny obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zazdroszczę Twojej przyszłej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak są szparagi na talerzu to rzeczywiście obiad doskonały :). Dobry pomysł z tym risotto :)

    OdpowiedzUsuń