15.04.2012

Babcine. Motyli tort.


Gdy robimy coś dla kochanej osoby, staramy się najbardziej na świecie. Ten tort był prezentem urodzinowym, dla Alicji.
Zawsze w niezwykły sposób zachwyca mnie różnica pomiędzy wypiekami przygotowanymi z naturalnych składników, jak jajka od kur z wolnego wybiegu, a tymi na przykład kupionymi w cukierni, które nie widziały nawet jajek w łupinkach (rozwój psychologii oszczędzania i jajka w proszku). Podobnie jest z resztą z wszystkimi innymi potrawami, bez wyjątku. Smak, zapach, a nawet kolor, w rzeczywistości wszystko woła o poprawienie kontrastu, wyostrzenie w jakimś graficznym programie. Ten tort przygotowany jest z jajek od "ciotek ze wsi", które znam odkąd pamiętam, które znają chyba wszyscy w małym miasteczku, które od lat cały czas są ciotkami i cały czas wyglądają tak samo. Stąd żółć z "prawdziwych" żółtek kontrastuje z bielą kokosu, stąd 4, a nie 7 białek jaj to cała ich szklanka. Kiedyś ludzie jadali żółtą jajecznicę i chleb z chrupiącą skórką, domowe ciasta, warzywa z pola i sery z okolicy. Nie traćmy smaku.


Tort motyl
część ciemna
okrągły, kakaowy biszkopt
krem nutellowy
dżem truskawkowy
biszkopt orzechowo-kokosowy (4 białka ubić na sztywno powoli dodając 7 łyżek cukru, delikatnie wymieszać z 150g posiekanych orzechów włoskich i 2-3 łyżkami wiórków kokosowych. Piec na połówce okrągłej formy - na drugiej połowie ułożyć zrobiony według tych samych proporcji, biszkopt z samych wiórek kokosowych. Na papierze, około 20 minut w 180°C.)

Biszkopt przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Jedną część posmarować dżemem, rozsmarować połowę kremu i przykryć kokosowo orzechowym plackiem. Ułożyć resztę kremu, przykryć resztą biszkoptu, posmarowanego od spodu dżemem.

część jasna
okrągły, jasny biszkopt
krem biały
dżem truskawkowy
biszkopt kokosowy (przepis wyżej)

Biszkopt przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Jedną część posmarować dżemem, rozsmarować połowę kremu i przykryć kokosowym plackiem. Ułożyć resztę kremu, przykryć resztą biszkoptu, posmarowanego od spodu dżemem.

dekoracje 
biały krem
podprażone płatki migdałów

galaretka cytrynowa
winogrona
ananas z puszki
mandarynki z puszki
2 rurki do lodów

40 komentarzy:

  1. zgadłam! :D
    wspaniały prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu rodzinnym kuchnia zatrzymała się w czasie, jaja są od sąsiada, niektóre warzywa też. To czego nie mam stamtąd kupuję w sklepie z ekologiczną żywnością (może poza produktami gotowymi, ale o naturalne nietrudno w każdym supermarkecie, wystarczy analizować skład). Chleby od niedawna piekę sama. I powiem szczerze, że podoba mi się to zaufanie do natury, które wyniosłam z domu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że i coś z naszego maila.:D Jajka w proszku...;p Tak. To niestety się zdarza już większości piekarni i cukierni, dlatego, lepiej nie kupować wypieków po 0,30gr lub nawet drożdzówki za 90gr, bo wiadomo, że produkcja takiej drożdzówki chyba nie mogła nawet tyle wynosić!

    OdpowiedzUsuń
  4. boski. wspaniały prezent ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort przepiękny i tak smacznie wygląda...

    Jaja mam wiejski, bratowa mi dostarcza; warzywa i owoce oprócz cytrusów mam od Mamy zpola i ogrodu, chleb zaczęłam piec sama, tylko mleka i masła mi brak...

    OdpowiedzUsuń
  6. arcydzieło! jest cudowny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł przepiękny, dawno nie widziałam tak ładnego tortu :)
    I te wszystkie warstwy, robi wrażenie :)

    Co do ekologicznych produktów to chyba nigdy nie miałam okazji spróbować i posmakować różnicy. Ale za to zdecydowanie preferuje domowe ciasta, te z cukierni są mocno przesłodzone i nadmuchane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Motyl jest uroczy ;) masz rację, lokalne produkty smakują milion razy lepiej, niż te z supermarketu, które przyjechały nie wiadomo skąd

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie mogę, zrobić tort to dla mnie jakiś kosmos... nie wiem, czy bym podołała. Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  10. piękny ten tort!!! aż zwiększyła mi się ochota na coś słodkiego!! na szczęście też coś upiekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja babcia mieszka na wsi więc ma świeże jajka, i mleko prosto od krów. Jej ciasta zawsze są pięknie wyrośnięte i żółciótkie. Kiedy przyjechała do nas i piekła ucierane ciasto, które zawsze jej wychodzi, trzy razy wyszedł zakalec.
    Wniosek nasuwa się sam :)
    A tort genialny, koleżanki to mają z Tobą dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tort w stylu wypas! Wolę lekkie kremy (np. niedużo masła albo na żółtkach z serkiem mascarpone), ale każdy domowy lepszy niż kupny! Tym bardziej, że te kupne to mają wątpliwą świeżość i masę sztuczności... chociaż zjadłam jakiś czas temu dobrą wuzetkę i byłam w szoku:P Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. jaka kulturalna impreza! dawno na takiej nie byłam(od osiemnastek minęło dużo czasuuuu potem to się dzieje...ciekawie)

    ależ ta Ala ma z Tobą dobrze. Och taki prezent?Domowy tort? Na pewno zapamięta Go na długo! anioł z Ciebie a nie przyjaciółka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Widać, że robione z miłością :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! Robienie tortów dla bliskich to jedno z moich ulubionych wypieków, w końcu robienie czegoś pysznego i dzielenie się z innymi to świetna sprawa i daje tyle satysfakcji szczególnie jeśli każdemu smakuje ; )

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny, kolorowy bardzo apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam robić torty dla bliskich ;) A motyla planuję dla mojej małej kuzynki. Miał być w tym roku, ale imprezy raczej nie będzie, więc poczeka do przyszłego.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przecudnie, dostac taki prezent...mmmm:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. No, no, takim tortem to nawet ja bym nie pogardziła. Pamiętam, jak na któreś urodziny kuzyn (cukiernik) zrobił mi tortowego misia. Mniam <3


    I tak, jestem za niekupowaniem jedzenie gotowego, a własnoręcznym przyrządzaniem go :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały. A jedzenie tylko domowe. Tort z cukierni nie ma smaku, a tylko wygląd.

    OdpowiedzUsuń
  21. tort jest genialny! świetnie wygląda :) gratuluję pomysłowości :D

    OdpowiedzUsuń
  22. faktycznie kolory ma mooocne ;)

    moja mama dzisiaj tez wykorzystala to, ze mamy jajka ze wsi i upiekla babe. jest az za zolta ;p bez kurkumy i innych dodatkow

    OdpowiedzUsuń
  23. tort marzenie :). Ja również przywiązuję uwagę jakich jajek używam.

    OdpowiedzUsuń
  24. naprawdę dzieło sztuki, smacznie wyglądał i na pewno tak smakował...

    OdpowiedzUsuń
  25. wspaniały tort! tylko pozazdrościć solenizantce

    OdpowiedzUsuń
  26. Twoj tort powalil mnie na kolana! :) wyglada pieknie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Podziwiam talent plastyczny!
    Zgadzam się, że nie ma to jak domowe ciasta, z jajek dobrej jakości, najlepiej jeszcze z mlekiem prosto od krowy... Całe szczęście dość często mogę sobie pozwolić na tę przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Super, bardzo efektowny:) a jakie smaki... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  29. pięknie się prezentuje :) Baaardzo efektowny i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepiękny ten tort! I na zewnątrz i w środku. Wspaniały!:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Torcik jak malowany .Cudo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Tych jajeczek zazdroszczę i tych ciotek wyglądających tak samo .Wielkie miasto zmienia ludzi ,zdarzenia jak w kalejdoskopie

    OdpowiedzUsuń
  32. motyli tort czeka na moje urodziny, gdzieś widziałam i zakodowałam sobie, piękne Twoje wykonanie!

    OdpowiedzUsuń
  33. Cudny prezent! Śliczny ten motylek:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Baaaaaaaaaaaaaaaardzo śliczny motylek, brawo!!!

    OdpowiedzUsuń