30.08.2011
Mamine. Ciasto cynamonowe z jabłkami.
Kolejne kawałki zabierane po każdej wizycie w kuchni. Ciasto, pyszne, błyskawiczne i robione przez mamę już od dawna. Pachnie jabłkami i cynamonem, rozsiewa po domu woń pieczonych orzechów. Zupełnie jak jesień.
Pocieszenie na ostatnie chwile wakacji.
CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI /1 średnia blaszka lub 2 keksówki/
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej, tym razem robiłam z pełnoziarnistej)
3/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
4 jabłka
orzechy i suszone owoce (u nas zawsze orzechy włoskie i rodzynki)
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta razem z bakaliami.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 40-50 minut do "suchego patyczka".
źródło przepisu: zeszyt mamy (ciasto Pani Urszuli)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe ciasto! :) Uwielbiam połączenie jabłek z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak przepisy ze starego zeszytu:)
OdpowiedzUsuńSprawdzone przepisy są najlepsze! Ciasto idealnie jesienne :) Pozdrawiam:*
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest baaardzo zachęcające. :) Zawsze chciałam mieć taki prawdziwy zeszyt z przepisami. A możliwość zapisywania wszystkiego w komputerze jakoś niezbyt mobilizuje do spisywania ich ręcznie. W każdym razie natchnęłaś mnie do pożyczenia od babci jej notatek i poszukania czegoś fajnego. :)
OdpowiedzUsuńto są ciasta jakie pamiętam. Bez jakichś udziwnień, setek kremów, bez i polew :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta są najlepsze. kilka prostych składników i jeden cudownie dominujący smak, jak jabłka współgrajace z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis:))) już czuję ten aromat:))) mamine ciacho jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPołączenie jabłek z cynamonem to już klasyk sam w sobie, a takie ciasto na pocieszenie również by mi się przydało. :) Co do zeszytów z przepisami, to uwielbiam je. Moja mam także taki ma, kartki latają, brak w nim okładki, ale często korzystam z przepisów w nim zamieszczonych. Mam gwarancję smaku i darzę je sentymentem. :)
OdpowiedzUsuńświetne, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńile tych bakalii? tak 'pi razy drzwi' ;)
Jak cynamonowe i z jabłkami to ja się piszę! ;D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. ;)
Zawsze śmieję się z nazw przepisów z zeszytu mojej mamy. 'Sok dla Kuby' czy 'Pizza Piotra' wywołują wielkiego banana na twarzy. ;-)
Kocham takie ciasta robione przez mamę :) Te najprostsze - u mnie w domu zawsze królował zwykłe ciasto z owocami sezonowymi przywożonymi z działki oprószone cukrem pudrem. Kiedy się gryzie kawałek takiego ciasta powracają wspaniałe wspomnienia, prawda? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Lubię jeszcze posypać orzechami po wierzchu, żeby się zrumieniły. Do tego kubek maślanki i jestem w niebie (uwielbiam popijać maślanką wszelkie słodkości :D)
OdpowiedzUsuńMaminy! Moja też robi podobny, tyle że bez rodzynek, z samymi orzechami. < 3
OdpowiedzUsuńcynamon z jabłkiem <3 chętnie bym ci kawałek zjadła :>:>
OdpowiedzUsuńo kurczaki, jak rozkosznie!
OdpowiedzUsuńpyszności.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
No tak. Jesień coraz bliżej...:) Apetycznie zapowiada się to ciasto :)
OdpowiedzUsuńNiby wiem, że wszystko można zorganizować, ale wiem też jak na codzień wygląda mój rytm życia, nawet bez blogów - szkoła, zajęcia taneczne, wokalne, praca (prowadzę zajęcia taneczne z małymi dziećmmi), chłopak, znajomi, trochę nauki... Generalnie wychodzę z domu o 6 i wracam najwcześniej o 17, rzadko jadam w domu obiady, a czasem nie mam czasu nawet zjeść porządnego na mieście.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że w klasie maturalnej będzie trochę luźniej, bo odpada mi połowa przedmiotów i będę kończyć dość wcześnie lekcje ;)
Moja mam też takie robi! :-) Tylko, że ona zasypuje jabłka niewielką ilością cukru na godzinę:-) Dopiero potem dodaje do ciasta :-)
OdpowiedzUsuńmmmm... cynamon + jabłka = ♥
OdpowiedzUsuńCiasto super, mam zamiar spróbować w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńZastanawiam się jednak, co będzie lepsze - oliwa z oliwek czy olej rzepakowy (jako tłuszcz roślinny)?
Pychotkowe na pewno:)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie niezobowiązujące ciasta. Zrobię, bo nigdy mi w oczy nie wpadł taki przepis a zapowiada się pysznie na jesienne wieczory. ;)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Tak czy tak wyjdzie świetnie. U mnie rzepakowy.
OdpowiedzUsuńProste ciasta,z maminych czy babcinych przepisów są najlepsze;) pyszne!
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) Ciasto, które kojarzy mi się z długimi, jesiennymi wieczorami. Czuję, że te nadchodzące będą idealne do pieczenia właśnie takich.
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto do kawy czy herbaty na coraz to zimniejsze popołudnia. Mój dziadek robi bardzo podobne, tylko dodaje jeszcze kakao. Mi strasze smakuje. Spróbuj może tbie też przypadnie do gustu.
OdpowiedzUsuńCiasto odpowiadające na każdą okazję, pyszne i aromatyczne : )
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcia, podobnie jak połączenie cynamon-jabłka :)
OdpowiedzUsuńbardzo miłe pocieszenie :) chociaż bez powodu też bym je chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńMamine najlepsze, warto im podkradać przepisy :D
OdpowiedzUsuńile ma wg Ciebie średnia blaszka? ;) bo nie wiem, czy na formę 25x35 piec z tej ilości składników, czy podwoić..
OdpowiedzUsuń24x28
Usuń