06.08.2011

Cukiniowe placki i sos pomidorowy.

W moim domu nigdy nie robiło się placków z cukinii, stąd też pierwszy raz spróbowałam ich robiąc je sama. Wyszły wtedy zbyt mokre, nie dało się ich smażyć i w ogóle mi nie smakowały. Dzisiaj, rok po tej okropnej próbie zrobiłam pyszne placki z zupełnie innego przepisu. W smaku i wyglądzie trochę podobne do ziemniaczanych, jednak zdrowsze i nie smażone na dużej ilości tłuszczu. Doskonale smakowały z pomidorowym sosem, którego zrobiłam do puszystej pizzy, a dzisiaj wykorzystałam do makaronu. Przepisy już niedługo. Czeka ich już w kolejce dość sporo, jednak dzisiaj musiały być placki, w końcu trwa cukiniowa akcja, no i naleśnikowa sobota :)


PLACKI Z CUKINII /10 placków/
250 g startej cukinii, ze skórą
25 g startego sera Manchego (lub innego aromatycznego sera, wymieszałam goudę i parmezan)
2 duże lub 3 średnie jajka
100 g mąki pszennej (lub pół na pół z pełną orkiszową)
sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
suszone zioła / przyprawa do pizzy
25 g oleju

W mikserze lub misce zrobić ciasto naleśnikowe: jajka, olej, mąka, ser, sól i zioła. Dodać cukinię i dobrze wymieszać. Rozgrzać teflon z odrobiną masła i trzymać na średnim ogniu. Na patelnię wylewać ciasto tworząc placki o średnicy ok. 8 cm. Piec z obu stron na rumiano.

źródło przepisu: invitadoinvierno


SOS DO PLACKÓW, PIZZY LUB MAKARONU
2 szklanki zagęszczonego soku pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska
ostra papryka lub ognista mieszanka przypraw do smaku
1 łyżka oliwy extra vergine

Wszystkie składniki umieścić w rondlu i gotować ok. 15 minut, do zgęstnienia.

18 komentarzy:

  1. ha! u mnie też dziś były placki z cukinii :)
    ale przepis już na jutro zostawiłam, bo stwierdziłam, że 3 w jeden dzień to już przegięcie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie będą jutro placuszki z cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności;3 ja mam ten sam problem jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju racuchy i placki z cukinii. zawsze mi się rozlatują T.T zrobię podejście n-te i wypróbuję ten przepis ;3

    OdpowiedzUsuń
  4. O, kolejna wersja placuszków. ;) Następnym razem mając w domu cukinię, wypróbuję właśnie ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę, że ostatnio faza na obiadowe dania u ciebie gości. ;D
    Lubię cukiniowe placuszki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również lubię takie placki :-) I wogóle wszystko , co jest z cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje ulubione placuszki
    pozdrawiam
    http://swiat-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja takie lubię z dodatkiem fety, ale takie na pewno tez bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie robiło się?
    u mnie szczerze też.
    od niedawna weszły do domowego menu, dzięki mnie xd
    pyszne placki, mniaaam!
    i fajny sos. uniwersalny ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam kiedyś podobne placuszki, bardzo smaczne polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No, placuszki z cukinii są bardzo, bardzo pyszne. Lubię dodać do nich zmielonych płatków owsianych - zyskują dodatkową chrupkość. Piekę je wtedy w piekarniku. A do nich obowiązkowo sos z jogurtu naturalnego, masła orzechowego (lub tahini), ziół i świeżej mięty. Mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetyczne! Lubię takie placki, ja do moich dodaję jeszcze ząbki czosnku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale ślicznie je podałaś:) Bardzo lubię takie placki:) Podoba mi się połączenie z tym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialna propozycja. A placuszki z cukinii są fenomenalne ^^

    ;-*

    OdpowiedzUsuń
  15. robiłam takie placuszki ale z sosem czosnkowym., sa pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  16. placki cukiniowe czy inne warzywne zawsze smakują mi jak ziemniaczane :D
    od dłuższego czasu poszukuję przepisu na idealny sos do pizzy, ten próbuję następnym razem!

    OdpowiedzUsuń