W moim domu nigdy nie robiło się placków z cukinii, stąd też pierwszy raz spróbowałam ich robiąc je sama. Wyszły wtedy zbyt mokre, nie dało się ich smażyć i w ogóle mi nie smakowały. Dzisiaj, rok po tej okropnej próbie zrobiłam pyszne placki z zupełnie innego przepisu. W smaku i wyglądzie trochę podobne do ziemniaczanych, jednak zdrowsze i nie smażone na dużej ilości tłuszczu. Doskonale smakowały z pomidorowym sosem, którego zrobiłam do puszystej pizzy, a dzisiaj wykorzystałam do makaronu. Przepisy już niedługo. Czeka ich już w kolejce dość sporo, jednak dzisiaj musiały być placki, w końcu trwa cukiniowa akcja, no i naleśnikowa sobota :)
PLACKI Z CUKINII /10 placków/
250 g startej cukinii, ze skórą
25 g startego sera Manchego (lub innego aromatycznego sera, wymieszałam goudę i parmezan)
2 duże lub 3 średnie jajka
100 g mąki pszennej (lub pół na pół z pełną orkiszową)
sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)
suszone zioła / przyprawa do pizzy
25 g oleju
W mikserze lub misce zrobić ciasto naleśnikowe: jajka, olej, mąka, ser, sól i zioła. Dodać cukinię i dobrze wymieszać. Rozgrzać teflon z odrobiną masła i trzymać na średnim ogniu. Na patelnię wylewać ciasto tworząc placki o średnicy ok. 8 cm. Piec z obu stron na rumiano.
źródło przepisu: invitadoinvierno
SOS DO PLACKÓW, PIZZY LUB MAKARONU
2 szklanki zagęszczonego soku pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska
ostra papryka lub ognista mieszanka przypraw do smaku
1 łyżka oliwy extra vergine
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i gotować ok. 15 minut, do zgęstnienia.
ha! u mnie też dziś były placki z cukinii :)
OdpowiedzUsuńale przepis już na jutro zostawiłam, bo stwierdziłam, że 3 w jeden dzień to już przegięcie :P
a u mnie będą jutro placuszki z cukinii:)
OdpowiedzUsuńpyszności;3 ja mam ten sam problem jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju racuchy i placki z cukinii. zawsze mi się rozlatują T.T zrobię podejście n-te i wypróbuję ten przepis ;3
OdpowiedzUsuńO, kolejna wersja placuszków. ;) Następnym razem mając w domu cukinię, wypróbuję właśnie ten przepis.
OdpowiedzUsuńwidzę, że ostatnio faza na obiadowe dania u ciebie gości. ;D
OdpowiedzUsuńLubię cukiniowe placuszki ;-)
Ja również lubię takie placki :-) I wogóle wszystko , co jest z cukinii :-)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione placuszki
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://swiat-kuchni.blogspot.com
Ja takie lubię z dodatkiem fety, ale takie na pewno tez bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńnie robiło się?
OdpowiedzUsuńu mnie szczerze też.
od niedawna weszły do domowego menu, dzięki mnie xd
pyszne placki, mniaaam!
i fajny sos. uniwersalny ;]
robiłam kiedyś podobne placuszki, bardzo smaczne polecam :)
OdpowiedzUsuńNo, placuszki z cukinii są bardzo, bardzo pyszne. Lubię dodać do nich zmielonych płatków owsianych - zyskują dodatkową chrupkość. Piekę je wtedy w piekarniku. A do nich obowiązkowo sos z jogurtu naturalnego, masła orzechowego (lub tahini), ziół i świeżej mięty. Mniaaam!
OdpowiedzUsuńApetyczne! Lubię takie placki, ja do moich dodaję jeszcze ząbki czosnku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinie ;3
OdpowiedzUsuńAle ślicznie je podałaś:) Bardzo lubię takie placki:) Podoba mi się połączenie z tym sosem:)
OdpowiedzUsuńGenialna propozycja. A placuszki z cukinii są fenomenalne ^^
OdpowiedzUsuń;-*
robiłam takie placuszki ale z sosem czosnkowym., sa pyszne.
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńplacki cukiniowe czy inne warzywne zawsze smakują mi jak ziemniaczane :D
OdpowiedzUsuńod dłuższego czasu poszukuję przepisu na idealny sos do pizzy, ten próbuję następnym razem!