29.07.2011

Najprostrze jagodzianki i ślimaczki z serem.

Kolejny już raz przygotowuję ciasto drożdżowe z tego przepisu. Jest najszybsze i najprostsze z tych, które robiłam, a także, mimo zawartości mąki pełnoziarnistej, bardzo puszyste i pyszne. Smakują równie doskonale co pieczone niedawno zwykłe jagodzianki, tylko są bardziej sycące i odrobinę mniej słodkie. Gorąco polecam, warto zrobić z niestety powoli kończących się już jagód. Posmakują każdemu :)


PEŁNOZIARNISTE JAGODZIANKI /12 sztuk/
1/2 ciasta drożdżowego z tego przepisu
250 g jagód lub borówek
cukier puder

białko do posmarowania

Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i podzielić na 12 części. Nakładać jagody, posypać lekko cukrem pudrem i składać jak kopertę.
Gotowe bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia, zostawić na 10-15 minut po czym posmarować białkiem.
Piec w 220°C przez około 15 minut.


Z drugiej połowy ciasta przygotowałam takie same jak wcześniej drożdżówki z serem.

6 komentarzy:

  1. Czy to ciasto jest tak samo nie twardnieje podczas pieczenia? Robilam ostatnio drożdżówki z ciastaa na jagodzianki i byłam pozytywnie zaskoczona tym, że po wyjęciu z piekarnika były idealnie puszyste (np. wykonując drożdżówki z bloga Moje wypieki, ciastka były po wyjęciu zawsze twarde z wierzchu).

    A patrząc po zdjęciu, to wyglądają na takie wlaśnie trochę twardsze. A na pewno bardziej niż poprzednie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto nie twardnieje. Pozostaje puchłe i i mięciutkie :) Polecam spróbowanie, jak na wypieki z mąką pełnoziarnistą mogą naprawdę zaskoczyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aj jak dużo tych jagodzianek! Ciekawe czy jak skradnę dwie to zauważysz :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie te jagodzianki. W domu mam wszystkie składniki, oprócz mąki orkiszowej. Jak myślisz wyjdą z samej pszennej pełnoziarnistej :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Możesz zamiast orkiszowej pełnoziarnistej dać pszenną pełnoziarnistą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają jak z cukierni, a smakują pewnie jeszcze lepiej! :-)

    OdpowiedzUsuń