02.05.2011

Zielono mi. Znowu makaron.

Wyławiana z zupy jarzynowej brukselka. Podjadana z wielkiej miski posiekana kapusta. Fasolka szparagowa, z której znikały tylko ziarenka. Groszek jedzony prosto z puszki.
Zawsze lubiłam zielone.


MAKARON Z GROSZKIEM I CYTRYNOWĄ NUTĄ /1 porcja/
60-70g makaronu (u mnie pełnoziarniste farfalle i farfalline)
2 spore garści mrożonego zielonego groszku
świeża pietruszka i szczypiorek, posiekane
sok i skórka z 1/4 cytryny
1 łyżeczka oliwy
dodatki (u mnie grillowany łosoś i przyprawy: sól, pieprz, odrobina chilli, oregano, bazylia i tymianek)*

Makaron ugotować, 2 minuty przed końcem dodając groszek. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wymieszać z pietruszką, szczypiorkiem, oliwą, cytryną i resztą dodatków.
Prosto, szybko, pysznie, zdrowo.
Smacznego.

*sprawdzi się też kurczak, szynka, boczek lub inna ryba, a także oliwki, suszone pomidory, pieczona papryka...

źródło przepisu: bbcgoodfood

3 komentarze:

  1. Fajny sposób na wykorzystanie tego, co akurat pod ręką :) A muszę przyznać że wyszło z tego bardzo apetyczne, lekkie i zdrowe danko :))

    Tez uwielbiam makaron! =)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi narobiłaś ochoty tym makaronem! :)

    OdpowiedzUsuń