02.05.2011

Makaron lubi eksperymenty. Mango, warzywa i mleko kokosowe.

Co do makaronów, to może lubię je tak bardzo ponieważ dają mi niekończące się pole możliwości podania (podobnie jest z owsianką). Najczęściej nie szukam przepisów na makarony tylko wszystko daję od siebie. Tak było też dzisiaj... nieziemska uczta :)


MAKARON Z WARZYWAMI I MANGO W SOSIE KOKOSOWYM /1 porcja/
porcja drobnego makaronu np. farfalline (u mnie pełnoziarniste)
1 mały pomidor
1/2 marchewki
2 różdżki kalafiora
1 ząbek czosnku
1/4 dojrzałego mango
oliwa z oliwek
sól, bazylia, oregano
2 łyżeczki mleka kokosowego
kilka kropli syropu z agawy (lub jasnego miodu)
posiekany szczypiorek

Warzywa i mango pokroić w drobna kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzaną oliwę. Chwilę podsmażyć i posypać przyprawami. Zalać około 150ml wody i dodać mleko kokosowe. Trzymać na średnim ogniu, aż prawie cała woda odparuje. W tym czasie ugotować makaron. Dodać go, razem ze szczypiorkiem i syropem do warzyw. Wymieszać i podawać.
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Pycha, lubię bardzo mango i mleko kokosowe w daniach wytrawnych. Lubię jeszcze wtedy jakieś ostrzejsze przyprawy, np. tabasco

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite połączenie- odważne i apetyczne czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doctor ma racje, polaczenie mango i warzyw jest ciekawe bardzo, ale mysle,ze przez mleko kokosowe i syrop z agawy musi smakowac swietnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurcze! Bardzo ciekawe, zaskakujące połączenie :) Naprawdę jestem ciekawa jak to smakuje :-)

    Super że nie boisz się eksperymentów - tak trzymaj :))
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurczę, pewnie smakuje niesamowicie!!

    OdpowiedzUsuń