27.05.2011

Na Dzień Matki było ciasto.

Z powodu okropnego bólu kolana (pozostałość po wycieczce) zostałam wczoraj w domu i mogłam okazyjnie, dla mamy i nie tylko, upiec pyszne ciasto bananowe. Gorąco polecam.


PEŁNOZIARNISTE CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE
mokre składniki:
4 duże dojrzałe banany (5 do 6 małych)
2 jajka
150g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
50g ciemnego cukru muscovato

suche składniki:
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g wiórek kokosowych
szczypta cynamonu

Okrągłą formę o średnicy 28cm (ja piekłam w kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać otrębami pszennymi. Nagrzać piekarnik do 190°C.
Mokre składniki zmiksować. Wymieszać dokładnie suche składniki. Do mokrych dodać suche i wymieszać do połączenia. Wlać do formy i wstawić do piekarnika na około 50 minut. Piec aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Jeśli ciasto będzie się rumienić zbyt mocno należy przykryć je folią.
Smacznego.

źródło przepisu: thefoodhaven
 

12 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciasta;) mam nadzieję że nóżki juz dochodzą do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj cudowne, i pełnoziarniste, i tropikalne zarazem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uuu, bananowe... moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale numer :) Wczoraj też je upiekłam :) I muszę powiedzieć, że jest znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę mi ukroić kawałek ;) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię ciasta z bananem, zawsze wychodzą genialnie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, już sobie wyobrażam jak smakuje z jogurtem naturalnym...

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto! Na takie wypieki mam zawsze ochotę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Gofrownica? O rany, ale Ci zazdroszczę... Też bym chciała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. banannowe wypieki zawsze sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pełne ziarenka to ja lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne.
    Ciasta, chlebki i tego typu bananowe wypieki mi zawsze smakują. A pełnoziarniste to w ogóle!

    OdpowiedzUsuń