Z powodu okropnego bólu kolana (pozostałość po wycieczce) zostałam wczoraj w domu i mogłam okazyjnie, dla mamy i nie tylko, upiec pyszne ciasto bananowe. Gorąco polecam.
PEŁNOZIARNISTE CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE
mokre składniki:
4 duże dojrzałe banany (5 do 6 małych)
2 jajka
150g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
50g ciemnego cukru muscovato
suche składniki:
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g wiórek kokosowych
szczypta cynamonu
Okrągłą formę o średnicy 28cm (ja piekłam w kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać otrębami pszennymi. Nagrzać piekarnik do 190°C.
Mokre składniki zmiksować. Wymieszać dokładnie suche składniki. Do mokrych dodać suche i wymieszać do połączenia. Wlać do formy i wstawić do piekarnika na około 50 minut. Piec aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Jeśli ciasto będzie się rumienić zbyt mocno należy przykryć je folią.
Smacznego.
źródło przepisu: thefoodhaven
uwielbiam takie ciasta;) mam nadzieję że nóżki juz dochodzą do siebie;)
OdpowiedzUsuńoj cudowne, i pełnoziarniste, i tropikalne zarazem:)
OdpowiedzUsuńuuu, bananowe... moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńAle numer :) Wczoraj też je upiekłam :) I muszę powiedzieć, że jest znakomite :)
OdpowiedzUsuńProszę mi ukroić kawałek ;) Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta z bananem, zawsze wychodzą genialnie w smaku :)
OdpowiedzUsuńPycha, już sobie wyobrażam jak smakuje z jogurtem naturalnym...
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Na takie wypieki mam zawsze ochotę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Gofrownica? O rany, ale Ci zazdroszczę... Też bym chciała :)
OdpowiedzUsuńbanannowe wypieki zawsze sa pyszne:)
OdpowiedzUsuńPełne ziarenka to ja lubie:)
OdpowiedzUsuńPyszne.
OdpowiedzUsuńCiasta, chlebki i tego typu bananowe wypieki mi zawsze smakują. A pełnoziarniste to w ogóle!