1.05.2011

Jabłko. Rabarbar. Proste ciasto.

Ranek. Deszcz za oknem. Wchodząc do kuchni wiedziałam, ze muszę coś zrobić. Może rabarbar... Szybki wgląd do internetu i oto jest.
Uczestniczę w akcji warzywa w owocach, a sezon rabarbarowy w pełni, więc korzystam. Dzisiaj szybkie w przygotowaniu i łatwe, a przede wszystkim delikatne, bardzo puszyste i pyszne ciasto. Członkowie mojej rodziny nie są przekonani do 100% pełnoziarnistych wypieków (chociaż większości nawet nie próbują...). Poszłam więc na kompromis i zrobiłam pełnoziarniste tylko w 50%. Bałam się, że nie wyjdzie, bo w oryginale była tylko zwykła mąka, ale jak się okazało, nie było powodu do strachu. Wszystkim smakowało i ciasto zniknęło w mgnieniu oka, gorąco polecam.


CIASTO Z JABŁKAMI I RABARBAREM /blaszka 24x24cm/
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (może być w połowie pełnoziarnista)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 jabłko
2-3 łodygi rabarbaru

oddzielić białka od żółtek. białka ubić na sztywną pianę. dodawać stopniowo cukier, ubijać. po kolei dodawać żółtka, ubijając. dalej ubijając wlewać olej i dodać aromat waniliowy. mąkę z proszkiem przesiać (pozostałe na sicie otręby też dodałam do ciasta) i dokładnie, lecz delikatnie, wmieszać do masy.
ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. na wierzch wysypać pokrojony w 0,5cm paseczki rabarbar i jabłko. piec w temperaturze 170°C przez około 45-60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka).
smacznego.

źródło przepisu: mojewypieki, mojewypieki


8 komentarzy:

  1. Anonimowy01 maja, 2011

    mąka pełnoziarnista nadaje ciastom fajny posmak. w większości ciast można jej użyć bez problemu, tylko trzeba pamiętać że wchłania nieco więcej wody od zwykłej pszennej.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja najbardziej lubie make pelnoziarnista, zazwyczaj zastepuje zwykla tym rodzajem, ciasto ma wtedy fajny kolor, wole jesc takie ciemne, czuje sie wtedy troche bardziej rozgrzeszona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z rabarbarem idealne na inaugurację maja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kobieto, jesteś nieziemska !
    właśnie przejrzałam CAŁE Twoje 2 blogi ;)

    inspiracja, podziw i oklaski ! ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. za chwilę wybieram się na zakupy - i mam zamiar zrobić takie ciasto właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię dodatek mąki pełnoziarnistej :)
    dzięki za przyłączenie się do akcji warzywa w słodyczach ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, ale jakie smaczne! Takie lubię! :)

    OdpowiedzUsuń