12.05.2013

Znikające ciasto krówkowe.


Krówkowe ciasto pojawiło się na moim stole nagle, bez zbytniej zapowiedzi, upieczone na podstawie znalezionego na szybko przepisu. O tego: link, ale zmienionego, bo jak to ja, zawsze muszę włożyć do wypieku choć szczyptę improwizacji. Może to dla tej choć małej nuty adrenaliny, pojawiającej się przy wyciąganiu ciasta z piekarnika.
No i wyszło, o konsystencji babkowo-muffinowej, słodkie, chociaż nie przesłodzone. Z aromatycznym, chrupkim wierzchem. Znikające szybciej od czasu całkowitego stygnięcia. Pachnące krówką. (Gdy je udekorowałam, mama rozkazała zrobić mi zdjęcia, więc musi być w nim coś magicznego i przyciągającego.) Upieczcie!


Ciasto krówkowe /26x26cm, 16 porcji/
2/3 puszki masy krówkowej
300g mąki pszennej
160g masła
65g cukru
4 jajka
szczypta soli
1/4 szkl. mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta cynamonu

2 czubate łyżki masy krówkowej + 1 łyżka masła, podgrzane i wymieszane razem
garść nasion słonecznika, 2 garści płatków migdałowych

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, miksując. Dodać 2/3 puszki masy krówkowej, mleko i zmiksować. Dodać mąkę, sól, proszek i cynamon. Ponownie zmiksować całość i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Nasiona i płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Lekko przestudzone ciasto posmarować masą wymieszaną z masłem. Od razu posypać słonecznikiem i migdałami.

18 komentarzy:

  1. Nic dziwnego, że znikające :) Wygląd i nazwa mówią same za siebie. Chcę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się, że znikające :D Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy12 maja, 2013

    Jadłam kiedyś podobne na jakiejś uroczystości i pamiętam, że bardzo mi smakowało. Nie dziwię się, że znikało. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy12 maja, 2013

    Tak samo udekorowałam kiedyś sernik masą krówkową i migdałami :D z początku patrząc na zdjęcie, myślałam, że to też sernik ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. No i to jest naprawdę PYCHA <3 ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. nie dziwię się, że znika :P

    OdpowiedzUsuń
  7. sweeteveer12 maja, 2013

    Jakiej objętości puszka masy krówkowej, ta standardowa biedronkowa 400-gramowa czy jakaś większa?

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy12 maja, 2013

    robię bardzo podobne, tyle że przekładane bitą śmietaną (bez cukru, z dodatkiem żelatyny). polecam taką wersję! :)

    Monika.

    OdpowiedzUsuń
  9. znikające? i co tu się dziwić , skoro takie pyszne słodkie , krówkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Slyvio, ciasto wygląda przepysznie! Musi być rewelacyjne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh ja już przypuszczam jak znikało, u mnie też by długo nie postało :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Też uwielbiam takie krówkowe słodkości

    OdpowiedzUsuń
  13. znikająca krówka! :)))) urocza i smaczna, lubię krówki. i te migdały do ozdoby - uwielbiam
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ciasta masowe -a krówkowe to też jedno z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  15. przepysznie wyglądające ciasto !!! moje ulubione to właśnie zawsze krówkowe, jak tylko mogę to właśnie je wybieram do zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń