25.09.2012

Kurczak z warzywami w sosie fistaszkowym.


Kto raz spróbował połączenia orzechów i warzyw czy też orzechów i mięsa, bez wahania skorzysta z tego przepisu. Kto jeszcze nie miał okazji, ten powinien natychmiast udać się do kuchni w poszukiwaniu orzechowej paczuszki. Wystarczy wykorzystać sezonowe warzywa, kilka przypraw i otrzymujemy świetne, sycące, wartościowe danie. Doskonałe na każdą porę roku, ze względu na nieskończoną ilość warzywnych kombinacji.


Kurczak z warzywami w orzechowym sosie /1 porcja/
1/3 cebuli
100g piersi z kurczaka
100g dyni
150g cukinii
1/2 marchewki
1/4 czerwonej papryki
1 pomidor

1/2 łyżeczki curry w proszku
spora szczypta suszonej kolendry
1 łyżka masła orzechowego
odrobina oleju
sól
1 łyżeczka orzeszków ziemnych

Na natłuszczoną patelnię wrzucić posiekaną cebulę. Chwilę smażyć po czym dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, dynię i marchew.
Po 5 minutach dodać jeszcze pokrojonego pomidora i paprykę. Dusić całość do miękkości.
Doprawić solą, kolendrą i curry, dodać cukinię i masło orzechowe. Mieszać, trzymając na małym ogniu aż do połączenia się wszystkich składników.

Podawać solo lub z ryżem. Posypać orzeszkami.

21.09.2012

Zapiekanka makaronowa z dynią i grzybami leśnymi.


Pozostając przy jesiennych klimatach: dynia i grzyby. Pozostając przy nieśmiertelnych makaronach: zapiekanka. Doskonała  i zaraz po upieczeniu, z ciągnącym się serem i później, nawet na zimno. Jeśli miałabym wybierać potrawę idealną na zimny, ponury dzień, z pewnością wzięłabym zapiekany makaron. Prostota i szybkość wykonania plus świetny smak.


Zapiekanka makaronowa z dynią i serem pleśniowym /4 porcje/
250g makaronu (u mnie muszelki)
200g miąższu z dyni
200g pomidorów świeżych lub z puszki
słodka papryka w proszku
50g sera lazur
1 szkl. mleka
sól i pieprz
garść leśnych grzybów
125g mozzarelli

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wsypać makaron.
Dynię pokroić w kostkę i dusić na patelni do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Gotową dynię zmiksować z pomidorami i kilkoma szczyptami słodkiej papryki. Wymieszać z makaronem.
Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i wkruszyć pleśniowy ser, dodać sól i pieprz, wymieszać. Przygotowany sos wylać na makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i oczyszczone grzyby.
Piec pod przykryciem ok. 30 minut w 180°C.

20.09.2012

Gulasz z brukselką. Na jesienne popołudnie.


Gulasz z brukselką /4 porcje/
(przepis z rogalikblog)
800 g łopatki wieprzowej
600 g brukselki
2 cebule
3-4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
szklanka rosołu
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Mięso kroimy w kostkę, cebulę w plastry. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju  i podsmażamy mięso z cebulą. Dolewamy rosół. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Brukselkę myjemy. Dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze przez około 20 minut. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę tymianku.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na przykład z ziemniakami.

15.09.2012

Murzynek z jabłkami i kruszonką.


Zatopiłam się w czeluściach internetu, pobiegałam na krańcach Polski, zjadłam dziesiątki publikowanych na bieżąco śniadań. Ani się spostrzegłam, a makaronirodzynka stały się dla mnie blogiem zapomnianym. Teraz piekę murzynka. Trochę na przeprosiny, że mimo ciągle jedzonych makaronów, mięsa, ryb, ciast i tony jabłek, żadne się tu nie pojawiło, albo że mimo trochę niekulinarnej podróży, nie pokazałam wam zjedzonych w Krynicy pierogów, a trochę z okazji małej damskiej imprezy przy domowych słodyczach i misce zwierzeń.

Inspiracją był dla mnie murzynek dream about muffins. Ciasto wyszło lekko wilgotne, z cudownie chrupiącą kruszonką i wyczuwalną słodyczą jabłek. Szybko i pysznie.


Murzynek z jabłkami i kruszonką /30x11cm, 12 kawałków/
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao lub karobu
3 jajka
1/2 szkl. cukru (u mnie trzcinowy)
3/4 szkl. oleju
1/3 szkl. wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
25g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
3 jabłka

Rozgrzać piekarnik do 180°C i wyłyć blachę papierem do pieczenia.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czekoladę posiekać.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, wodę i wanilię, cały czas miksując.
Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać jabłka i czekoladę.

25g masła
30g cukru
30g mąki

Przygotować kruszonkę, zagniatając podane składniki.
Przełóżyć ciasto do keksówki i posypać kruszonką.
Piec 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.
Odstawić do ostygnięcia i zajadać.

4.09.2012

Nadziewane. Papryka, makaron i łosoś.

Kiedy na straganach królują kolorowe papryki i inne owoce zbliżającej się jesieni, warto kupować je kilogramami, przerabiać na leczo, sałatki i... faszerować. Dzisiaj wersja z łososiem. Świetna.


Papryki nadziewane makaronem i łososiem /4 porcje/
(smakialzacji - wersja z ryżem)
4 czerwone papryki
1/2 papryczki chili
1 marchew
100g drobnego makaronu
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
200g świeżego łososia
1 łyżka oleju
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
kilka plastrów żółtego sera

Makaron ugotować.
Papryki oczyścić i przekroić na połowę.
Łososia pokroić na kawałki i usmażyć na łyżce oleju . Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i czosnek oraz ugotowany makaron.
Do całości dodać wino i gotować aż płyn odparuje. Dodać startą na tarce marchew, posiekany koperek i wymieszać.
Faszerować papryki, posypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 160° i zapiekać 25 minut. Smacznego!