Kto raz spróbował połączenia orzechów i warzyw czy też orzechów i mięsa, bez wahania skorzysta z tego przepisu. Kto jeszcze nie miał okazji, ten powinien natychmiast udać się do kuchni w poszukiwaniu orzechowej paczuszki. Wystarczy wykorzystać sezonowe warzywa, kilka przypraw i otrzymujemy świetne, sycące, wartościowe danie. Doskonałe na każdą porę roku, ze względu na nieskończoną ilość warzywnych kombinacji.
Kurczak z warzywami w orzechowym sosie /1 porcja/
1/3 cebuli
100g piersi z kurczaka
100g dyni
150g cukinii
1/2 marchewki
1/4 czerwonej papryki
1 pomidor
1/2 łyżeczki curry w proszku
spora szczypta suszonej kolendry
1 łyżka masła orzechowego
odrobina oleju
sól
1 łyżeczka orzeszków ziemnych
Na natłuszczoną patelnię wrzucić posiekaną cebulę. Chwilę smażyć po czym dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, dynię i marchew.
Po 5 minutach dodać jeszcze pokrojonego pomidora i paprykę. Dusić całość do miękkości.
Doprawić solą, kolendrą i curry, dodać cukinię i masło orzechowe. Mieszać, trzymając na małym ogniu aż do połączenia się wszystkich składników.
Podawać solo lub z ryżem. Posypać orzeszkami.