25.09.2012

Kurczak z warzywami w sosie fistaszkowym.


Kto raz spróbował połączenia orzechów i warzyw czy też orzechów i mięsa, bez wahania skorzysta z tego przepisu. Kto jeszcze nie miał okazji, ten powinien natychmiast udać się do kuchni w poszukiwaniu orzechowej paczuszki. Wystarczy wykorzystać sezonowe warzywa, kilka przypraw i otrzymujemy świetne, sycące, wartościowe danie. Doskonałe na każdą porę roku, ze względu na nieskończoną ilość warzywnych kombinacji.


Kurczak z warzywami w orzechowym sosie /1 porcja/
1/3 cebuli
100g piersi z kurczaka
100g dyni
150g cukinii
1/2 marchewki
1/4 czerwonej papryki
1 pomidor

1/2 łyżeczki curry w proszku
spora szczypta suszonej kolendry
1 łyżka masła orzechowego
odrobina oleju
sól
1 łyżeczka orzeszków ziemnych

Na natłuszczoną patelnię wrzucić posiekaną cebulę. Chwilę smażyć po czym dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, dynię i marchew.
Po 5 minutach dodać jeszcze pokrojonego pomidora i paprykę. Dusić całość do miękkości.
Doprawić solą, kolendrą i curry, dodać cukinię i masło orzechowe. Mieszać, trzymając na małym ogniu aż do połączenia się wszystkich składników.

Podawać solo lub z ryżem. Posypać orzeszkami.

32 komentarze:

  1. Już wiem co wyląduje wkrótce na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować, bo nie znam jeszcze takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda korzystałam już z gotowego "pomysłu na...", ale uważam, że połączenie orzechowego sosu, warzyw i kurczaka jest obłędne. Zakochałam się w tym daniu od pierwszego kęsa <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie kurczaka i masła orzechowego :)Może to i wstyd, istny shame on me, ale to między innymi dlatego nie mogę być wege.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczak z masłem orzechowym to moje kultowe połączenie smaków :) Bardzo przypadło mi do gustu Twoje danie, niedługo wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie próbowałam jeszcze takiego połączenia, ale chyba już długo nie będę czekała z realizacją tego przepisu, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakbyś miała coś w zanadrzu to czekam na wegetriańskie wytrawne danie w wersji orzeszkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie moje smaki,ale z przepisu wynika, że danie pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo intrygujące połączenie, a zdjecia bardzo pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie połączenia! pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam sałatkę warzywną z orzechami! i do tego jeszcze sos czosnkowy domowej roboty i jestem w siódmym niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Prawda jest taka, że jeśli ktoś choć raz posmakował masła orzechowego w ogóle na ciepło to nie da się potem od tego uwolnić!

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi się sos fistaszkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dobre polaczenie ;)

    ale kalorie dla porcji chyba sa zle podane

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy przepis, godny wypróbowania...

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne połączenie z kurczakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. No to muszę zaraz iść do kuchni! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. też bardzo lubię z orzechami!

    OdpowiedzUsuń
  19. O Tak!... To zdecydowanie coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. prezentuje sie rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacja, ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
  22. no prosze, takiego wykorzystania fistaszków jeszcze nie spotkałam :) musi smakowac pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam masło orzechowe w połączeniu z kurczakiem i warzywami, świetne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Takiego połączenia bym nie wymyśliła! Ależ apetyczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio robiłam kurczaka w orzechowej panierce. Orzechy zostały, więc na pewno wykorzystam je do takiego dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. O rany,to MUSI być pyszne! Mam ślinotok jak patrzę na to zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  27. A można podmienić orzeszki ziemne na jakieś inne (pewnie można, ale wolę głupio spytać :P)? :)

    OdpowiedzUsuń