Wylosowani laureaci konkursu Dilmah:
1 addlenko
2 Zosia
3 nioolek
Te osoby otrzymają aromatyczne upominki od firmy dilmah. Gratuluję i proszę o kontakt, ponieważ żadna z was nie podała meila.
_ _ _
Dzisiaj mój pierwszy pasztet, prosto z
fabrykiprzepisów. Robiony na Wielkanoc. Pyszny, chudy, delikatny i naprawdę godny polecenia, nie tylko na święta.
Pasztet z kurczaka
1350g udek z kurczaka
450g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
4 jajka
4 marchewki
2 duże cebule
kawałek pora
1 pietruszka
4 ziela
kilka ziarenek pieprzu
3 liście laurowe
1 bułka, kajzerka
3–4 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka majeranku
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
Do dużego garnka włożyć: umytego kurczaka, ziele
angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, obraną: marchewkę, kawałek
pora, pietruszkę, jedną cebulę. Całość zalać wodą (może być wrzątek) i
przykryć. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i dusić tak
długo, aż mięso będzie się rozpadać, ok. 2,5 godziny (1,5 w szybkowarze). Gdy
kurczak będzie już gotowy, wyjąć go na duży talerz, aby ostygł,
wywar zostawić.
Wątróbkę umyć i kroić na mniejsze kawałki, moczyć w
mleku ok. 1 godziny. Cebulę pokroić w grube piórka, podsmażyć chwilę na
oliwie, dodać odsączoną wątróbkę i masło. Podsmayć, aż wątróbka nie
będzie surowa. Można podlać bulionem (ok. 1 łyżki wazowej) w którym
gotował się kurczak. Gotową wątróbkę odstawić do ostygnięcia.
Kajzerkę zalać bulionem, ok. 1 szklanki, namoczyć. Powinna wchłonąć płyn.
Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, czosnek i
kajzerkę (nie wyciskamy jej) zmielić w maszynce do mielenia mięsa 3
razy (użyłam robota kuchennego). Masą powinna wyjść gładka.
Dodać żółtka i doprawić solą, dość mocno świeżo
zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym
etapie dolałam jeszcze ok. ¾ szklanki przecedzonego bulionu, aby
pasztet nie był za suchy
Ubić pianę z białek (2-3 łyżki zostawiamy do
dekoracji) i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy
keksowej (długość 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Foremka powinna napełnić się do 2/3 wysokości. Wygładzić masę,
następnie na wierzchu rozprowadzić widelcem pozostałe białko.
Wstawić do piekarnika i ustawić na
175°C, piec ok. 50 minut. Wyjąć jeszcze ciepły z foremki i
odstawić, aby wystygł. Schłodzić w lodówce. Najlepiej kroić go
następnego dnia.
Smacznego!