CARBONARA NIGELLI /6 porcji/
1/2 kg makaronu
2 szkl. pancetty (włoskiego boczku)
oliwa z oliwek
1/4 szkl. wytrawnego, białego wina
4 jajka
1/2 szkl. startego parmezanu
1/4 szkl. śmietany kremówki
groszek konserwowy (mój dodatek)
pieprz
gałka muszkatołowa
Na oliwie usmażyć kosteczki boczku. Dolać wino i poczekać, aż lekko odparuje, tak żeby po kilku minutach powstał słonawy, winny sos. Zdjąć patelnię z ognia.
W misce ubić razem jajka, parmezan, śmietanę i pieprz.
Ugotować makaron al dente. Odcedzić, pozostawiając ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Podgrzać boczek z winem, dodać makaron i, opcjonalnie, groszek, dokładnie wymieszać.
Znów ściągnąć patelnię z ognia, dodać jajeczną mieszankę i połączyć całość. Dodać wodę z makaronu, jeśli trzeba trochę rozrzedzić sos. Posypać pieprzem i gałką muszkatołową.
1/2 kg makaronu
2 szkl. zielonych strączków
oliwa z oliwek
1/4 szkl. wytrawnego, białego wina
4 jajka
1/2 szkl. startego parmezanu
1/4 szkl. śmietany kremówki
pieprz i sól
gałka muszkatołowa
Na oliwie usmażyć warzywa. Dolać wino i poczekać, aż lekko odparuje, tak żeby po kilku minutach powstał słonawy, winny sos. Zdjąć patelnię z ognia.
W misce ubić razem jajka, parmezan, śmietanę i pieprz.
Ugotować makaron al dente. Odcedzić, pozostawiając ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Podgrzać boczek z winem i dodać makaron, dokładnie wymieszać.
Znów ściągnąć patelnię z ognia, dodać jajeczną mieszankę i połączyć całość. Dodać wodę z makaronu, jeśli trzeba trochę rozrzedzić sos. Posypać pieprzem i gałką muszkatołową.
uwielbiam makaron;D
OdpowiedzUsuńjutro robię ze szpinakiem;P
ile mniej więcej wychodzi u Cb makaronu na porcję?, pamiętam brałam z 70 g to w miarę, a zjadłam ok. 100g to byłam meeega przejedzonaxD
Groszek! Mogłabym jeść sam, zawsze ;)
OdpowiedzUsuńPyszne makarony.
cceko.ladkowa: Od 70-100, zależy od dodatków, zwykle jednak nie ważę makaronu tylko daję garściami(ok. 3 garście na porcję).
OdpowiedzUsuńno właśnie w tedy zważyłam jakąś zabydkową wagę haha, naprawdę, bo mam, stoi jako eksponat, bo chciałam zobaczyć z ciekawości ile go będziexp
OdpowiedzUsuńdaawno nie jadłam carbonary ani w ogóle makaronu. czas to zmienić:) zamarzył mi się sos śmietanowy!:)
OdpowiedzUsuńna to jarskie bym się pokusiła ^^
OdpowiedzUsuńmniam !
zapraszam na nowego bloga: http://hangaroundkitchen.blogspot.com/
Lubię makaron, w tej wersji bardzo :)
OdpowiedzUsuńWegańska wersja bardzo kusząca. Ale boczuś z makaronem też niczego sobie! :D
OdpowiedzUsuńTa wersja z boczkiem to moja ulubiona. Pysznie wyglada:-)
OdpowiedzUsuńO ranyyy! Pychota! Kocham makarony!
OdpowiedzUsuńUwielbiam carbonarę! Ale takiej z winem jeszcze nie próbowałam. Będzie trzeba nadrobić :)
OdpowiedzUsuńWiększość tego, co wegetariańskie - zdecydowanie do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńObie wersje fantastycznie się prezentują ;) Muszę w końcu wypróbować Carbonare, bo kusi i kusi :)
OdpowiedzUsuńmakaron w takim wegetariańskim wykonaniu bardzo mi pasuje ;3 pyszności!
OdpowiedzUsuńObie wyglądają smakowicie :) Wersja wegetariańska zostaje zapisana :)
OdpowiedzUsuńmniam... podoba mi się taka wersja
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Fajna ta carbonara, taka inna :)
OdpowiedzUsuńZa carbonarą nie przepadam, ale zdjęcia, muszę przyznać, bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron, mogłabym jeść go w każdej odsłonie:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny makaroniK! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
nigdy nie jadłam carbonary, bo nie lubię boczku :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, oj bardzo!
OdpowiedzUsuń