22.09.2011

Kurki!

Poprzestając na jesiennych smakach, kurki. Dzięki nim nawet najzwyklejszy obiad można nazwać wykwintnym. Czy to dodane do makaronu z odrobiną śmietany, czy w serowym sosie, czy choćby i w zwykłej jajecznicy, kurki zawsze nadają królewskiego wyrazu. Żałuję, że dopiero w tym roku spróbowałam ich po raz pierwszy, ale lepiej późno niż wcale, pokochałam je od razu.
Pierś faszerowana grzybami, proste, pyszne danie, które zadowoli niejednego smakosza. Do tego ziemniaczki, lekka surówka i... zapraszam na ucztę.


PIERŚ FASZEROWANA KURKAMI /4 porcje/
4 pojedyncze piersi z kurczaka
3 garści kurek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
sos sojowy
sól morska i czarny pieprz
ostra papryka w proszku
suszony tymianek
oliwa z oliwek

Mięso oczyścić i każdą część naciąć tworząc kieszonkę. Skropić sosem sojowym, posypać solą i tymiankiem, wymieszać.
Kurki oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, a po 1-2 minutach kurki. Smażyć kilka minut, aż kurki nie będą surowe. Przyprawić pieprzem, sosem sojowym i papryką.
Powstały farsz nałożyć do utworzonych w mięsie kieszonek i spiąć wykałaczką. Grzyby, które zostaną pozostawić do podania. Mięso wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do ścięcia i zrumienienia. Na końcu dorzucić na patelnię pozostałe grzyby i chwilę razem podsmażyć. Podawać.

źródło przepisu: eksperymentalnie, eksplozjasmaku


SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
kilka liści kapusty pekińskiej
kilka rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
1/2 papryki
2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. koperek, pietruszka, bazylia)
włoski winegret lub inny sos sałatkowy

"FRYTKI"Z PATELNI
kilka ziemniaków
oliwa z oliwek
sól morska
zioła prowansalskie

Ziemniaki dokładnie umyć i bez obierania pokroić w drobną kostkę 1x1cm. Na głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i smażyć ziemniaki, od czasu do czasu mieszając, do miękkości.

22 komentarze:

  1. ziemniaki smażyć surowe?
    bardzo chciałabym spróbować kurek, szkoda, że jednak nie należą do najtańszych grzybów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, kurek nie jadłam nigdy jeszcze. Chyba będę musiała spróbować, bo tak kusisz tym kurczakiem, że się głodna zrobiłam normalnie. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Piszę się na taki obiad! Smacznie i zdrowo. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kusząca propozycja obiadowa. Kurki to moje ulubione grzybki i pewnie taka faszerowana nimi pierś jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Emma: Nie napisałam o gotowaniu, surowe. Co do ceny to gdy nie kupuje się ich od razu w kilogramach to wcale drogo nie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurki uwielbiam, a do surówki dodaję jeszcze pomidorki i włala:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak z kurkami dużo smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj zjadłoby się, zjadło. Wygląda pysznie! A kurki UWIELBIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, kurki mają w sobie coś wyjątkowego.
    Twoje danie bardzo mi odpowiada!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurki to jednak mają coś w sobie... Są po prostu rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Filecik uwielbiam, sałatkę uwielbiam, kurki uwielbiam :) czego chcieć wiecej :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wprawdzie późno zaczęłaś przygodę z kurkami, ale widzę że rozszalałaś się na całego:) Taki obiad bardzo by mi odpowiadał

    OdpowiedzUsuń
  13. Aj te kurki. Na jesienne dni jak znalazł ;) Poza tym obiad wygląda pięknie i do tego jest bardzo zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. btw, chciałam się zapytać jak na blogu zrobiłaś kategorie jako 'oddzielną' stronę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja najbardziej lubię je jeść z razowym makaronem i domowym sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego (jogurt naturalny+ 1 łyżka oleju+sok z 1/2 cytryny+cukier trzcinowy)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale bym zjadła!!! pysznie tu jak zwykle:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też absolutnie kocham kurki :)
    A Twoja propozycja - ziemniaczki, grzyby, kurczak - kojarzy mi się tak domowo i swojsko, od razu cieplej się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła kurek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ja chcę taki obiadek, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń