Poprzestając na jesiennych smakach, kurki. Dzięki nim nawet najzwyklejszy obiad można nazwać wykwintnym. Czy to dodane do makaronu z odrobiną śmietany, czy w serowym sosie, czy choćby i w zwykłej jajecznicy, kurki zawsze nadają królewskiego wyrazu. Żałuję, że dopiero w tym roku spróbowałam ich po raz pierwszy, ale lepiej późno niż wcale, pokochałam je od razu.
Pierś faszerowana grzybami, proste, pyszne danie, które zadowoli niejednego smakosza. Do tego ziemniaczki, lekka surówka i... zapraszam na ucztę.
PIERŚ FASZEROWANA KURKAMI /4 porcje/
4 pojedyncze piersi z kurczaka
3 garści kurek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
sos sojowy
sól morska i czarny pieprz
ostra papryka w proszku
suszony tymianek
oliwa z oliwek
Mięso oczyścić i każdą część naciąć tworząc kieszonkę. Skropić sosem sojowym, posypać solą i tymiankiem, wymieszać.
Kurki oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, a po 1-2 minutach kurki. Smażyć kilka minut, aż kurki nie będą surowe. Przyprawić pieprzem, sosem sojowym i papryką.
Powstały farsz nałożyć do utworzonych w mięsie kieszonek i spiąć wykałaczką. Grzyby, które zostaną pozostawić do podania. Mięso wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do ścięcia i zrumienienia. Na końcu dorzucić na patelnię pozostałe grzyby i chwilę razem podsmażyć. Podawać.
źródło przepisu: eksperymentalnie, eksplozjasmaku
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
kilka liści kapusty pekińskiej
kilka rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
1/2 papryki
2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. koperek, pietruszka, bazylia)
włoski winegret lub inny sos sałatkowy
"FRYTKI"Z PATELNI
kilka ziemniaków
oliwa z oliwek
sól morska
zioła prowansalskie
Ziemniaki dokładnie umyć i bez obierania pokroić w drobną kostkę 1x1cm. Na głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i smażyć ziemniaki, od czasu do czasu mieszając, do miękkości.
ziemniaki smażyć surowe?
OdpowiedzUsuńbardzo chciałabym spróbować kurek, szkoda, że jednak nie należą do najtańszych grzybów.
Kurcze, kurek nie jadłam nigdy jeszcze. Chyba będę musiała spróbować, bo tak kusisz tym kurczakiem, że się głodna zrobiłam normalnie. :P
OdpowiedzUsuńPiszę się na taki obiad! Smacznie i zdrowo. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca propozycja obiadowa. Kurki to moje ulubione grzybki i pewnie taka faszerowana nimi pierś jest pyszna!
OdpowiedzUsuńEmma: Nie napisałam o gotowaniu, surowe. Co do ceny to gdy nie kupuje się ich od razu w kilogramach to wcale drogo nie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńkurki uwielbiam, a do surówki dodaję jeszcze pomidorki i włala:)
OdpowiedzUsuńoj tak
OdpowiedzUsuńKURKI!! <3
Yummy & Tasty
Tak z kurkami dużo smaczniej :)
OdpowiedzUsuńWygląda to całkiem apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłoby się, zjadło. Wygląda pysznie! A kurki UWIELBIAM :)
OdpowiedzUsuńO tak, kurki mają w sobie coś wyjątkowego.
OdpowiedzUsuńTwoje danie bardzo mi odpowiada!
Pozdrawiam:)
Kurki to jednak mają coś w sobie... Są po prostu rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńFilecik uwielbiam, sałatkę uwielbiam, kurki uwielbiam :) czego chcieć wiecej :) Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńWprawdzie późno zaczęłaś przygodę z kurkami, ale widzę że rozszalałaś się na całego:) Taki obiad bardzo by mi odpowiadał
OdpowiedzUsuńAj te kurki. Na jesienne dni jak znalazł ;) Poza tym obiad wygląda pięknie i do tego jest bardzo zdrowy :)
OdpowiedzUsuńpiszę się na taki obiad!
OdpowiedzUsuńbtw, chciałam się zapytać jak na blogu zrobiłaś kategorie jako 'oddzielną' stronę :)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię je jeść z razowym makaronem i domowym sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego (jogurt naturalny+ 1 łyżka oleju+sok z 1/2 cytryny+cukier trzcinowy)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła!!! pysznie tu jak zwykle:)
OdpowiedzUsuńJa też absolutnie kocham kurki :)
OdpowiedzUsuńA Twoja propozycja - ziemniaczki, grzyby, kurczak - kojarzy mi się tak domowo i swojsko, od razu cieplej się robi :)
Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła kurek :)
OdpowiedzUsuńja chcę taki obiadek, koniecznie :)
OdpowiedzUsuń