Na jagody. Pieszo lub rowerem, na stragan lub do lasu. Wybrałam las, wzięłam kogoś do towarzystwa i tak po jednej, zatapiając się w zielonym gąszczu, zapełniłam zielone pudełko. Oto są, moje najukochańsze z owoców, nie potrzebujące wielu dodatków, broniące się same w sobie. Niech więc będzie biszkopt, placki, drożdżowe ciasto lub pierogi. Zatapiam się w ich fioletach, słodyczy i prostocie. Czuję lato, wiatr we włosach i śmieję z granatowych rąk.
(przepis z magazynu Bistro - wrzesień 2011)
4 jajka + szczypta soli
100g cukru
100g mąki pszennej
masło i mąka do formy
4 czubate łyżki jagód
cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, dosypując pod koniec cukier. Do piany z białek dodawać kolejno żółtka, za każdym razem mieszając. Przesiać mąkę i delikatnie połączyć ją z jajeczną masą. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Jagody opłukać, osuszyć i ułożyć na cieście.
Piec ok. 40 minut w 160°C. Posypać cukrem pudrem.
Takie ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńWiesz, co Ci powiem? Magia! :) To ciasto strasznie przypomina mi to, które piekła moja mama w ciepłe, wakacyjne dni, kiedy bawiłam się beztrosko przed domem w dużym ogrodzie. Przywołałaś wspomnienia, i za to aż podziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Twojego bloga.
jak ja Ci zazdroszczę:) u mnie nie ma nigdzie w pobliżu..
OdpowiedzUsuńJa robiam ostatnio z kakao i wiśniami :D
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci, że u Ciebie w pobliżu są jagody, Ja muszę jeszcze poczekać, aż pojawią się na rynkach.
OdpowiedzUsuńTen owoc kojarzy mi się dzieciństwem, kiedy Babcia podawała mi całą miseczkę tych fioletowych kuleczek posłodzonych cukrem, a Ja zjadałam je w mgnieniu oka.. ;)
Delikatny biszkopt z owocami... jak ja kocham lato!
OdpowiedzUsuńuwielbiam biszkoptowe <3 z jagodami idealne!
OdpowiedzUsuńTakie proste, a takie pyszne:-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńnie moge sie docyekac kiedy sama zrobie cos z jagodami! pysznie wzglada twoje ciasto!
OdpowiedzUsuńw prostocie siła, pycha ciacho <3
OdpowiedzUsuńja dzisiaj pieklam biszkopt, ale z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńmuszę się do lasu wybrać po jagody : D
OdpowiedzUsuńWszystko, co z jagodami jest dobre :)
OdpowiedzUsuńWracają wspomnienia z dziecięcych lat, kiedy się chodziło na jagody całą rodziną...
OdpowiedzUsuńPodziwiam zbiory, wygląda jak od babci <3
OdpowiedzUsuńz każdej strony atakuja mnie jagody !!!!! Normalnie jak jutro nie kupię i nie zjem to oszaleję :D
OdpowiedzUsuńSą już?! To ja wsiadam na rower i jadę do lasu! Hm, może jednak nie teraz, trochę ciemno jest i nic nie zobaczę :D
OdpowiedzUsuńpyszne musi być!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
A to się zgrałyśmy, u mnie też ukochany biszkopt, ale z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt z jagódkami - pyszności! Piękne te fioletowe kropeczki zatopione w cieście :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj też wcinałam jagody :) Pięknie wygląda ten biszkopcik :)
OdpowiedzUsuńA moje plany zrobienia tego placka chyba spaliły na panewce na razie. Dzieci zezarły wszystko co się zdążyło pojawić na naszych ogródkowych krzaczkach borówki amerykańskiej.
OdpowiedzUsuńTarta??? To jakiś Twój skrót od tortu ? :D
OdpowiedzUsuńMm puszysty biszkopt i słodko-kwaśne jagody, to musi być bajka :)
OdpowiedzUsuńSylwio, jagody i biszkopt... duet doskonały:) Ja już po pierwszych jagodowych koktajlach - teraz czas na... może biszkopt właśnie...?
OdpowiedzUsuńooo, to jest to! Bułki z jagodami nie są takie łatwe (przynajmniej ja mam czasem problemy z zawinięciem czegoś w drożdżowe ciasto:)).
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę dorwać jagody. Jedne z moich ulubionych letnich owoców ;) A jaka przyjemność ze zbierania!
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha, proste i konkretne;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis skorzystałam... wyszło bardzo dobre
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto...i do tego z jagodami mniam:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie Sylwio, czy mogę zamienić jagody na truskawki ? Czy będą za ciężkie ?
OdpowiedzUsuńMożna zamienić. Tylko pokrój je w połówki.
UsuńA kupiłam jagody, jutro go wypróbuję ;) Mam nadzieję że mi wyjdzie, jak wyjdzie drugim razem zrobię z truskasiami :D
Usuń