6.03.2012

Gulasz w wiosennym klimacie i kładzione kluski.


Trochę więcej słońca :)
I strączki.
Pomysł zaczerpnęłam z fooddoodles.


Warzywny gulasz z kładzionymi kluseczkami /2 porcje/
1 łyżka oleju
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1/2 białej części pora
2 szkl. mrożonej marchewki z groszkiem
2 szkl. mrożonej zielonej fasolki szparagowej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
przyprawa do kurczaka
suszony tymianek
1-1,5 szkl. wody lub bulionu
1 czubata łyżeczka mąki
garść posiekanej natki pietruszki
gotowane udko z kurczaka lub 1 szkl. ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę, pora i wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażyć chwilę. Dodać mrożone warzywa i mieszając, trzymać na małym ogniu aż lekko zmiękną. Dodać przyprawy pietruszkę, kurczaka/ciecierzycę, wodę/bulion i mąkę. Wymieszać.

kluski:
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
garść posiekanej natki pietruszki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mleka (użyłam sojowego)
1 łyżka stopionego masła

Wszystkie składniki na kluski dobrze wymieszać. Kłaść łyżeczką na gotujący się gulasz. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu 15 minut. Podawać.
Smacznego :)

38 komentarzy:

  1. Wygląda jak zwykle mega zachęcająco !

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kluseczki mnie urzekly! Moze nie uwierzysz, ale nigdy nie jadlam kladzionych.

    OdpowiedzUsuń
  3. musze oba wypróbować1 a te kładzione kluski to już na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  4. takie kluchy to dla mnie nowość :) danie wygląda obłędnie apetycznie! jak zdrowie na talerzu! samo zdrowie... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie proste, a jakie pyszne! Wiosno, przyjdź!

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja wiosna na talerzu jest piękna. Mam nadzieję,że ta astronomiczna przyjdzie do nas jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne na wiosne! Kladzione kluseczki robila mi babcia, gdy bylam mlodsza. Z dodatkiem pietruszki wygladaja swietnie, ciekawi mnie ich smak..;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały gulasz! Zdjęcia bardzo smakowite. A kluseczki takie bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę wiosny na talerzu, i to bardzo smacznej wiosny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jakie fajowe wiosenne danko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te kluski to doskonały dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuszą mnie te Twoje kluski ;-). Myślisz, że można je ugotować na wodzie lub na bulionie?
    kasia

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo zachęcają te kluseczki, a razem z fasolką to już raj :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Kusisz! Uwielbiam marchewkę z groszkiem, kluski i szparagówkę ♥
    Ciekawe jak smakuje ich połączenie. Koniecznie do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  15. dobre kluski nie są złe :) świetne danie.

    OdpowiedzUsuń
  16. och, te parujące kluseczki wyglądają na maksa apetycznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. stała czytelniczka07 marca, 2012

    Rewelacyjny przepis! :) Zrobię w weekend :)
    Czy 2 szklanki mrożonej fasolki to opakowanie 450g?

    OdpowiedzUsuń
  18. Kluseczki wyglądają niesamowicie apetycznie. Chętnie przygarnęłabym takie na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam ochotę na takie kluseczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajna obiadowa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  21. taki gulasz to bym z chęcią zjadła ;3

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetnie to wygląda, choć takie połączenie to dla mnie nowość ;p

    OdpowiedzUsuń
  23. mmm... wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda fantastycznie, wiosennie, kolorowo! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda mega pysznie, zdrowo i smakowicie :) Uwielbiam takie dana :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pierwsze zdjęcie tworzy genialny klimat.

    OdpowiedzUsuń
  27. Konkretne jedzonko pięknie zoobrazowane.

    OdpowiedzUsuń
  28. Gulasz super, jeszcze chętniej poczekam z nim na wiosnę, ale te kluseczki to dopiero bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Podoba mi się ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Podoba mi się ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  31. fantastyczny obiad! moje umiejętności w gotowaniu ograniczają się do przygotowania ryżu czy makaronu, więc tym bardziej jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Apetyczne .Z chęcią bym zjadła .Uwielbiam wszystkie kluchy i gulasze

    OdpowiedzUsuń
  33. Muszę spróbować z bezglutenowymi kluskami np. z mąki kukurydzianej i mąki Schar. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Same pyszności! A jakie super te kluski:)

    OdpowiedzUsuń