12.09.2011

Makaronowy festiwal i penne z serem pleśniowym.

Pierwszy raz w życiu potrzebuję odpoczynku od makaronu. Po wczorajszym festiwalowym wyzwaniu i zjedzeniu piętnastu smaków makaronów w 1,5 godziny, nawet ja wymiękłam. Aromatyczne Penne Pesto, kremowe Penne Carbonara, Penne Funghi z kurczakiem, Spaghetti Bolognese, łososiowo-szpinakowe Penne Salmone, wyraziste Tagliatelle Molto Bene, męskie Farfalle di Concretto, chrupiące, zapiekane Farfalle di Pollo z brokułem i cheddarem, Spaghetti di Carne z mięsnymi klopsikami, Farfalle di Spinachi, Tagliatelle di Broccoli z szynką, piekielne Spaghetti Hot Pepperoni, delikatne Pasta Rolls Bolognese i Pasta Rolls Spinachi, wegetariańska wersja ze szpinakiem i słonecznikiem. Dodając do tego już kiedyś przeze mnie zamawiane Lasagne Classica oraz Spaghetti Pommodoro zakończyłam próbowanie wszystkich makaronów Pizza Hut. Każda pasta była pyszna i na swój sposób niezwykła.
Dla tych, którzy wolą makaronowy festiwal w domowym zaciszu mam w zanadrzu kilka robionych całkiem niedawno np. ten z cukinią i kremowym sosem z sera pleśniowego. Jak zwykle szybki, jak zwykle doskonały.
Chyba zbyt długo nie wytrzymam i zaraz znowu będę gotować kluski :)


MAKARON Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
makaron penne (u mnie pełnoziarnisty)
2 pieczarki
1 mała cukinia
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól morska
suszone oregano
spory plaster sera z niebieską pleśnią
oliwa extra vergine do podania

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i cukinię, aż pieczarki zbrązowieją, a cukinia lekko zmięknie. Dodać koperek, pietruszkę, posolić do smaku i oprószyć suszonym oregano. Wymieszać. Makaron odcedzić, pozostawiając ok. 2 łyżek wody z gotowania. Dodać do warzyw razem z serem. Mieszać aż do rozpuszczenia sera i od razu podawać polane oliwą.

28 komentarzy:

  1. o mniaaaam !!! pysznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam się właśnie wybrać na ten festival. Warto? A makaron z cukinią dokładnie jest taki jak napisałaś - szybki i doskonały. :* :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też się wybieram na festiwal makaronu :) a, że jem go mocno od święta, to podejrzewam, że nie tknę przez najbliższy rok :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm..Makaron z cukinią i jeszcze z serem z niebieską pleśnią...dobry film, winko i jetsem w niebie :):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ser pleśniowy w takim wydaniu. pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale smacznie ! :D jak smakuje ser pleśniowy, zdaję się że jadłam go jak byłam mała i mi nie smakował. Ale od tego czasu dużo się pozmieniało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam.
    Zazdroszczę uczestnictwa w takim festiwalu- byłabym w siódmym niebie ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. 15 smaków? wow! Jestem pod wrażeniem:)
    Twoje danie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cukinię. A o takim festiwalu pierwsze słyszę, ale chętnie bym się wybrała. Żałuję tylko, że nie ma w moim mieście Pizza Hut.

    OdpowiedzUsuń
  11. wiesz, że zaraziłaś mnie nie tylko miłością do placuszków, ale i do makaronu?
    taka wersja brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Makarony i placuszki to najlepsze, najbardziej uniwersalne, najsmaczniejsze dania we Wszechświecie!! ;D
    Chciałabym się kiedyś wybrać do Pizza Hut na takie makaroniki ;3
    A ten wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie można znudzić się makaronem:) A przepis- bardzo apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham makaron w każdej postaci :-) Z cukinią i innymi dodatkami do niej jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. O matuchno, ile makaronów! Też bym już pewnie wymiękła. ;) Chociaż... Dobra pasta nie nudzi się szybko. Pyszna ta Twoja propozycja - ląduje na dłuugiej liście przepisów do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  16. wybieram się na ten festiwal i wybrać się nie mogę. jestem pozeraczem makaronu - na śniadanie, obiad, kolacje czy inne danie - zawsze i wszędzie skusze sie na paste. podziwiam wytrwalosci i moze w koncu sama znajde troche czasu na festiwal :)

    OdpowiedzUsuń
  17. 6 minut na każdy smak... zdolna jesteś ;3 a danie wygląda pyszne, tylko niestety moje kubki smakowe tolerują tylko ser z białą pleśnią (T.T)

    OdpowiedzUsuń
  18. to męskie farfarelle do mnie przemawia ;>
    a tak wgl to penne to mój ulubiony makaron!
    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja makaronu nie jadam zbyt często, ale owa propozycja bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uuu, faktycznie wyzwanie - nawet najwiekszy makaroniarz pewnie by wymiekl ;) Twoja propozycja naprawde apetyczna, ale dla mnie wszystko, co zawiera smierdzace plesniowe sery, takie wlasnie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pochłonąć taką ilość makaronów? podziwiam :) Twój pomysł na makaron wygląda smakowicie, z chęcią bym spróbowałabym

    OdpowiedzUsuń
  22. pochłonąć taką ilość makaronów? podziwiam :) Twój pomysł na makaron wygląda smakowicie, z chęcią bym spróbowałabym

    OdpowiedzUsuń
  23. Gdzie ten festiwal ?ja kocham makarony:)

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam makaronowe dania, ta propozycja wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ależ kuszącą propozycję tu przedstawiłaś :) Dla mnie świetne połączeni, nie jadłam tak penne.
    Ze mnie to makaroniara jest ;) Mąż często pieszczotliwie nazywa mnie "kluchą", bo zawsze mało mi klusek, makaronów itp ;) całe szczęście, że nie tyczy się to mojej wagi. Jest okey. Jak dla mnie hehe ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. 1. dawno nie jadłam makaronu, w ogóle ostatnio mam dziwne fazy i wybrzydzam (;d), muszę dokładnie przejrzeć Twojego bloga i poszukać czegoś doooobregoo ;)
    2. napisałam do Ciebie mejla ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszny? To za mało powiedziane ^^ rewelacja ! Dziękuję za ten przepis ;-*

    OdpowiedzUsuń