25.10.2011

Babcine. Biszkopt z jabłkami i śmietaną.


Tracę. Mimo wszystko kochałam [*]

Przeglądając zapisane szkice znalazłam jeszcze to jedno, zapomniane ciasto z urodzin mamy, robione już ponad dwa tygodnie temu. Tak pyszne, że szkoda by było go tu nie zamieścić, choćby i dzisiaj. Zimno i deszczowo w sercu i za oknem. Koniec końców to dzień udany, przydałby się jeszcze tylko taki kawałek czy też dwa, albo trzy...


BISZKOPT Z JABŁKAMI, ŚMIETANĄ I MIGDAŁAMI /28x35cm, 30 kawałków/
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
4 czubate łyżki mąki pszennej
spora szczypta proszku do pieczenia

Jajka z cukrem i wodą lekko podgrzać i ubijać na puch. Do gotowej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piec w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w 180°C i pozostawić do wystygnięcia.

masa jabłeczna:
1kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu)
2 galaretki pomarańczowe

Jabłka pokroić i ugotować pod przykryciem na mus. Zdjąć z ognia i wmieszać galaretki (w proszku). Schłodzić w lodówce.

śmietana:
400g śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru
2,4 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podgrzać (nie zagotowywać). Na końcu ubijania dodać do śmietany.

dodatkowo:
podprażone na patelni płatki migdałów

Na biszkopcie rozsmarować ostudzone jabłka oraz bitą śmietanę. Posypać migdałami.


źródło przepisu: Babcia Zosia, Pani Teresa

20 komentarzy:

  1. oo, przepis warty zanotowania :D wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, pewnie tak samo smakuje, a nawet lepiej;)
    Może zrobię na taty urodziny już 31...;D

    A cóż Ty ostatnio nam masz takie okropne humory?

    OdpowiedzUsuń
  3. podasz swój jadłospis na dzień dzisiejszy, jako dzień szkolny?

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszedł bardzo ładnie i zgrabnie ;)
    jak się na niego patrzy to nie wydaje się, żeby miał jakieś... kalorie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Śmierć dziadka.
    Mój dzisiejszy jadłospis:
    1 grahamka z jajecznicą z dwóch jajek, szpinakiem i pomidorem
    2 jabłko, 1/2 tabliczki czekolady 70% kakao
    3 ziemniaki puree, 4 małe klopsy, kapusta kiszona
    4 fistaszki

    OdpowiedzUsuń
  6. A, po obiedzie była jeszcze pomarańcza ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto genialne.
    No i mam nadzieję, że kolejne dni już nie przyniosą żadnych nieszczęść. Trzymaj się. :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiem, jak to jest stracić bliską osobę(y).. Przeszłam to zbyt wiele razy, jak na mój wiek.. Ciężko jest pocieszyć w takiej sytuacji. Mogę ci tylko powiedzieć, że trzeba być silnym. To jest najważniejsze, wspierać rodziców i nie zapominać.
    ***

    Ciasto boskie, lekkie, idealne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Babcine przepisy to skarb, są niezawodne.

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam!! Poproszę kawałek do herbaty

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie przepisy pokoleniowe są bardzo cenne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. jeśli smakuje tak jak wygląda to ja poproszę o całą blachę;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, pycha. Świetna alternatywa dla standardowej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. babcine przepisy są niezastąpione. i takie pyszne... jak zapewne ten biszkopt z jabłkami. dlatego przepis trafia do moich "oczekujących na upieczenie" :)

    OdpowiedzUsuń
  15. perfekcyjny przepis. i zostanie z Tobą na zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  16. mam wszystkie skłądniki,oprócz... mąki;P. mam ziemniaczaną i pełnoziarnistą Lubelli...- nie wyjdzie;(?

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie próbowałam nigdy robić pełnoziarnistego biszkoptu, ale ostatnio się do niego przymierzałam. Spróbuj i zdaj relację :) Nawet gdyby biszkopt wyszedł cieńszy to będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  18. więc... coś wyszło;D. nie za duży ale wyszedł, ale pewnie dlatego,że robiłam też na dosyć dużej blaszce;)

    OdpowiedzUsuń