Rolada z bitą śmietaną i truskawkami /10 porcji/
biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1 szkl. cukru
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szkl. mąki pszennej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli, na końcu ubijania dodając cukier. Żółtka wymieszać z octem i sodą - powstanie pianka. Mąkę przesiać do miski z białkami oraz delikatnie wymieszać z żółtkami. Całość wyłożyć na średniej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Od razu po wyjęciu z piekarnika, zwinąć biszkopt w rulon wzdłuż dłuższego boku.
śmietana:
330ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubić, na końcu dodając cukier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podgrzać (nie zagotowywać). Wlać do śmietany i szybko zmiksować.
dodatki:
garść truskawek
2 łyżki dżemu truskawkowego.
2 kostki gorzkiej czekolady
Truskawki oczyścić i pokroić na połówki.
Biszkopt rozwinąć, posmarować od środka dżemem, wyłożyć śmietanę (zostawić trochę do dekoracji) i część truskawek. Zwinąć. Posmarować resztą śmietany, ułożyć pozostałe truskawki i posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki.