26.06.2013

Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami.


Przymierzam się do jej zrobienia już od dawna, kojarzy mi się z ciepłymi dniami w domu babci, często przez nią robiona. Niesamowita, z ulubionym puszystym biszkoptem i słodkimi truskawkami.

 
Rolada z bitą śmietaną i truskawkami /10 porcji/

biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1 szkl. cukru
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szkl. mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli, na końcu ubijania dodając cukier. Żółtka wymieszać z octem i sodą - powstanie pianka. Mąkę przesiać do miski z białkami oraz delikatnie wymieszać z żółtkami. Całość wyłożyć na średniej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Od razu po wyjęciu z piekarnika, zwinąć biszkopt w rulon wzdłuż dłuższego boku.

śmietana:
330ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić, na końcu dodając cukier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podgrzać (nie zagotowywać). Wlać do śmietany i szybko zmiksować.

dodatki:
garść truskawek
2 łyżki dżemu truskawkowego.
2 kostki gorzkiej czekolady

Truskawki oczyścić i pokroić na połówki.
Biszkopt rozwinąć, posmarować od środka dżemem, wyłożyć śmietanę (zostawić trochę do dekoracji) i część truskawek. Zwinąć. Posmarować resztą śmietany, ułożyć pozostałe truskawki i posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki. 

24.06.2013

Makaron z indykiem, papryką i szpinakiem.


Zdjęcia moje, wykonanie i przepis Emmy. Coś dla biegaczek na naładowanie i coś dla wszystkich dla kolejnej doskonałej dokładki :D http://www.emmagotuje.blogspot.com/2013/06/szybki-makaron-z-indykiem-i-warzywami.html#more