24.09.2013

Ciasto makowe z czekoladą.


Ciasto makowe /24x35cm/
200g margaryny
5 żółtek + 5 białek jaj
400g cukru
1 szkl. mleka
250g suchego maku
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garście nasion słonecznika
2 garście rodzynek

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z makiem. Po ostudzeniu połączyć z masą z margaryny, żółtek i cukru. Dodać mąkę, nasiona, rodzynki i proszek do pieczenia. 
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec w 180°C w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 45 minut.

2 rządki czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
1 łyżka masła

Składniki na polewę rozpuścić razem i rozsmarować na ostudzonym cieście.


23.09.2013

Indyk z pikantnymi warzywami curry.

Prosto z woodstockowej Hare Kryszny, otrzymujemy świetne połączenie ostrych przypraw, strączków, warzyw i słodyczy halavy. Po powrocie, zapragnęłam czegoś podobnego we własnej kuchni. Dlatego też wrzuciłam na naoliwioną patelnię pokrojonego w plastry ziemniaka, posiekaną cebulę, ziarna słonecznika, kukurydzę, brokuła i trochę zielonej fasolki szparagowej, wszystko obficie obsypałam mieszanką curry (u mnie od Kamis), chilli i ziołami. Plus usmażony z równie ostrą mieszanką filet z indyka i banan rozgnieciony z kokosowymi wiórkami dla delikatnego akcentu. Pycha!

No i wracam do was na Makaronie i Rodzynce, bo ostatnio tu ani makaronu ani nawet jednej rodzynki, a zdjęć jedzenia poza śniadaniami mnóstwo zaczyna mi się zbierać na komputerze. Mimo opuszczenia na dłuższy czas tego bloga, nie jestem w stanie zupełnie się z nim rozstać. Taka moja mała kulinarna przystań i za dużo tu rzeczy, które muszę powtórzyć :) Kto się cieszy łapa w górę (liczę na choć jedną ;). Na pierwszy ogień poszła więc ognista obiadowa mieszanka, na drugi pójdzie dużo maku. Dużo maku i czekolada. Już jutro :)