14.08.2013

Letnie maślankowe ciasta.


Ciasto czekoladowe z nektarynami (bez jajek) /forma 23x23cm/
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
3 czubate łyżki kakao
kilka kostek dowolnej czekolady, posiekanej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
9 łyżek oleju
1 łyżka octu
1 szklanka maślanki
1/2 szkl. wody

1 duża nektaryna

Wszystkie składniki zmiksować razem i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną nektarynę. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.


Ciasto maślankowe z owocami /forma 23x23cm/
1,5 szkl. maślanki
2 duże jajka
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (maliny, borówki, papierówki)

Cukier i jajka zmiksować razem, dodać maślankę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i cukier waniliowy. Na ciasto wyłożyć owoce. Piec ok. 45 minut 180 stopniach.