12.05.2013

Znikające ciasto krówkowe.


Krówkowe ciasto pojawiło się na moim stole nagle, bez zbytniej zapowiedzi, upieczone na podstawie znalezionego na szybko przepisu. O tego: link, ale zmienionego, bo jak to ja, zawsze muszę włożyć do wypieku choć szczyptę improwizacji. Może to dla tej choć małej nuty adrenaliny, pojawiającej się przy wyciąganiu ciasta z piekarnika.
No i wyszło, o konsystencji babkowo-muffinowej, słodkie, chociaż nie przesłodzone. Z aromatycznym, chrupkim wierzchem. Znikające szybciej od czasu całkowitego stygnięcia. Pachnące krówką. (Gdy je udekorowałam, mama rozkazała zrobić mi zdjęcia, więc musi być w nim coś magicznego i przyciągającego.) Upieczcie!


Ciasto krówkowe /26x26cm, 16 porcji/
2/3 puszki masy krówkowej
300g mąki pszennej
160g masła
65g cukru
4 jajka
szczypta soli
1/4 szkl. mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta cynamonu

2 czubate łyżki masy krówkowej + 1 łyżka masła, podgrzane i wymieszane razem
garść nasion słonecznika, 2 garści płatków migdałowych

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, miksując. Dodać 2/3 puszki masy krówkowej, mleko i zmiksować. Dodać mąkę, sól, proszek i cynamon. Ponownie zmiksować całość i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Nasiona i płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Lekko przestudzone ciasto posmarować masą wymieszaną z masłem. Od razu posypać słonecznikiem i migdałami.

1.05.2013

Babcine. Kruche ciasto migdałowe z agrestem.


Kruche ciasto migdałowe z agrestem /24x28cm/
100g masła
125g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g płatków migdałowych
125g cukru

Tłuszcz, mąkę i 4 żółtka zagnieść razem. Podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć na blaszce na papierze do pieczenia (rozwałkować).
Białka jajek ubić, dodając powoli cukier, gdy zacznie tworzyć się piana. Połowę piany rozsmarować na placek ciasta i posypać 50g płatków migdałowych. Piec w 200 stopniach aż migdały się zrumienią, a ciasto będzie gotowe. Tak samo przygotować drugi płat ciasta.

660ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podgrzać (nie zagotowywać). Na końcu ubijania dodać do śmietany.

agrest z 1 słoika kompotu agrestowego

Na ostudzony placek ciasta wyłożyć połowę przygotowanej kremówki, wysypać agrest i przykryć pozostałą śmietaną oraz migdałowym ciastem.