Mak chrupie między zębami, łamie się czekolada. Z drugiej strony kuszą tropiki i orzeźwiająca zieleń. Plus
nutella ukryta w kremie, okryta chrupiącą orzechową pierzyną. I jak się tu zdecydować na jedno z nich?
Przede wszystkim to pierwsze sprawdziłoby się idealnie na bożonarodzeniowym stole. Ma w sobie coś zimowego i świątecznego. Choć, mimo wszystko, nadaje się na każdy słodki weekend. Przynajmniej ja poczułam się słodko skuszona.
Ciasto makowe /24x35cm/
200g margaryny
5 żółtek + 5 białek jaj
400g cukru
1 szkl. mleka
250g suchego maku
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z makiem. Po ostudzeniu połączyć z masą z margaryny, żółtek i cukru. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec w 180°C w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 40 minut.
Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć ulubionym białym kremem (u mnie ten sam, co w przypadku tortu:
link). Polać polewą z gorzkiej czekolady.
Ciasto w kratkę z kremem, galaretką i ananasem /24x35cm/
biały biszkopt:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
4 jajka
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem "na sztywno". Żółtka wymieszać z octem i proszkiem
do pieczenia. Wymieszać z ubitymi białkami. Delikatnie połączyć z mąką. Piec w 180°C, ok. 20 minut.
kakaowy biszkopt:
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. kakao
1 szkl. cukru
4 jajka
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem "na sztywno". Żółtka wymieszać z octem i proszkiem
do pieczenia. Wymieszać z ubitymi białkami. Delikatnie połączyć z mąką i kakao. Piec w 180°C, ok. 20 minut.
krem:
1 kostka margaryny
1/2 kostki masła
2 jajka
3 łyżki cukru (w tym trochę waniliowego)
25g wódki
kilka plastrów ananasa z puszki
Jajka sparzyć i ubić z cukrem. Miękki tłuszcz utrzeć. Dalej ucierać dodając powoli jajka z cukrem, a potem alkohol. Wymieszać z pokrojonym w kostkę ananasem.
dodatkowo:
galaretka agrestowa
ananas z puszki
Ostudzone biszkopty pokroić w paski i układać na blasze na zmianę. Wyłożyć krem (trochę zostawić na wierzch), ułożyć resztę biszkoptu i posmarować resztą kremu. Na górę wyłożyć resztę ananasa i galaretkę.
Schłodzić w lodówce.