28.12.2012

Ryby w zalewie octowej.


Ryby w zalewie
2 cebule
2l wody
6 łyżek octu spirytusowego
1 łyżka soli
6 kuleczek ziela angielskiego
5 liści laurowych

3 łyżki cukru

1,2kg filetów ryby o białym mięsie (mintaj, morszczuk, dorsz...)
mąka pszenna
jajko i mleko
bułka tarta
olej do smażenia


Wodę zagotować w dużym garnku, wrzucić do niej pokrojoną cebulę, dodać ocet, sól i zioła. Gotować chwilę.

Cukier wsypać do małego garnuszka i podgrzewać aż się rozpuści.

Trzymając wodę z cebulą na małym ogniu, bardzo powoli (!) wlewać do niej cukier. Wymieszać. Gotową zalewę pozostawić do ostygnięcia.

Ryby panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ostygnięte zalać wcześnij przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki.

22.12.2012

Babcine. Bożonarodzeniowe pierniczki.


Nie uwierzę, jeśli ktokolwiek powie kiedyś, że ciasteczka z cukierni smakują lepiej. Tak po prostu, bo to te są najlepsze. Nimi smakuje przedświąteczny czas.


Moje ulubione:
Kruche bez cukru, zawijane z marmoladą
1/2 kg mąki pszennej
250g masła
1 jajko
1 żółtko
1 szkl. śmietany
szczypta soli

Zagnieść ciasto. Gotowe włożyć do naczynia z wodą i zostawić na noc. Następnego dnia rozwałkować, wykrawać kwadraty 4x4cm i zawijać z twardą marmoladą, zlepiając brzegi.
Piec na natłuszczonej blasze w 180°C, do zrumienienia.


Pierniczki maślane (z maszynki i foremkowe)
1/2kg mąki
250g masła
120g cukru
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
skórka z cytryny

Ciasto dobrze zagnieść. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec na natłuszczonej blasze w 180°C, do zrumienienia.

Wersja z czubkami kokosu
4 białka
7 łyżek cukru
180g wiórków kokosowych

Ubić białka na sztywno powoli dodając cukier. Delikatnie wymieszać z kokosem. Masę nałożyć na nieupieczone pierniczki i upiec razem.

Wersja z kakao
część ciasta wymieszać z kakao

15.12.2012

Babcine. Oszukany piernik, wiśnie i czekolada.


W starych zeszytach z przepisami można znaleźć wiele, dawno nieużywanych perełek. Tym razem moim celem było upieczenie czegoś, co wprowadzi do domu zapach świąt i jakoś umili mozolne, przedświąteczne porządki. Jak zwykle, nie zawiodłam się, odświeżając zapisane, pożółkłe kartki. Każdy trafiający tam przepis, musiał sobie kiedyś zasłużyć na skopiowanie i zapisanie. Ten wykazał się lekkością, puszystością, cudownym zapachem i idealnie wyważoną słodyczą. Coś na pochmurne popołudnie, z pozytywnie nastrajającą muzyką w tle.


Piernik bez miodu /23x28cm/
3 jajka
1/2 słoika dżemu wiśniowego
1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
1 szklanka mleka
2 szkl. mąki (może być w połowie pełnoziarnista)
1/2 szkl. oleju
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao

dodatkowo: polewa z gorzkiej czekolady i orzechy lub wiórki kokosowe

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Piec 40 minut w 180°C, w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Można polać polewą czekoladową i posypać kokosem lub orzechami.

13.12.2012

Babcine. Święta?

Mak chrupie między zębami, łamie się czekolada. Z drugiej strony kuszą tropiki i orzeźwiająca zieleń. Plus nutella ukryta w kremie, okryta chrupiącą orzechową pierzyną. I jak się tu zdecydować na jedno z nich?
Przede wszystkim to pierwsze sprawdziłoby się idealnie na bożonarodzeniowym stole. Ma w sobie coś zimowego i świątecznego. Choć, mimo wszystko, nadaje się na każdy słodki weekend. Przynajmniej ja poczułam się słodko skuszona.


Ciasto makowe /24x35cm/
200g margaryny
5 żółtek + 5 białek jaj
400g cukru
1 szkl. mleka
250g suchego maku
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z makiem. Po ostudzeniu połączyć z masą z margaryny, żółtek i cukru. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec w 180°C w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 40 minut.

Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć ulubionym białym kremem (u mnie ten sam, co w przypadku tortu: link). Polać polewą z gorzkiej czekolady.


Ciasto w kratkę z kremem, galaretką i ananasem /24x35cm/
biały biszkopt:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
4 jajka
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem "na sztywno". Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z ubitymi białkami. Delikatnie połączyć z mąką. Piec w 180°C, ok. 20 minut.

kakaowy biszkopt: 
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. kakao
1 szkl. cukru
4 jajka
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem "na sztywno". Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z ubitymi białkami. Delikatnie połączyć z mąką i kakao. Piec w 180°C, ok. 20 minut.

krem:
1 kostka margaryny
1/2 kostki masła
2 jajka
3 łyżki cukru (w tym trochę waniliowego)
25g wódki
kilka plastrów ananasa z puszki

Jajka sparzyć i ubić z cukrem. Miękki tłuszcz utrzeć. Dalej ucierać dodając powoli jajka z cukrem, a potem alkohol. Wymieszać z pokrojonym w kostkę ananasem.

dodatkowo:
galaretka agrestowa
ananas z puszki

Ostudzone biszkopty pokroić w paski i układać na blasze na zmianę. Wyłożyć krem (trochę zostawić na wierzch), ułożyć resztę biszkoptu i posmarować resztą kremu. Na górę wyłożyć resztę ananasa i galaretkę.
Schłodzić w lodówce.

12.12.2012

Babcine. Tort, baletnica, syrenka, lalka i inne zdarzenia.

 
Niech nikt nie mówi, że najwartościowszymi prezentami są te, które zostają na lata, materialne, drogie. Tu tort, drugi, który dostałam w tym roku od babci (pierwszy w wersji miniaturowej pokazywałam tu: tort osiemnastkowy). Najcudowniejsze prezenty to te, w które włożone zostało całe serce i które wykonane zostały własnoręcznie. Jak okazało się i tym razem, warto gdy są też po prostu pyszne. Wtedy, choć znikają błyskawicznie, pozastawiają uśmiech na twarzy i wspomnienie czegoś niezwykłego. Ja oniemiałam z zachwytu.


Tort z lalką
biały biszkopt /tortownica 24cm/:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
4 jajka
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem "na sztywno". Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z ubitymi białkami. Delikatnie połączyć z mąką. Piec w 180°C, ok. 20 minut.

kokos:
4 białka
7 łyżek cukru
180g wiórków kokosowych

Ubić białka na sztywno powoli dodając cukier. Delikatnie wymieszać z kokosem. Piec około 20 minut w 180°C. Pozostawić do wystygnięcia.

krem:
1 kostka masła
1 jajko
2 łyżki cukru (w tym trochę waniliowego)
20g wódki

Jajko sparzyć i ubić z cukrem. Miękki tłuszcz utrzeć. Dalej ucierać dodając powoli jajka z cukrem, a potem alkohol.

masa cukrowa:
400g cukru pudru
25g glukozy w proszku
2 łyżeczki żelatyny
35ml wody
kilka kropel aromatu migdałowego
opcjonalnie: barwniki spożywcze

Żelatynę zalać wodą i odstawić. Po chwili podgrzać wraz z dodatkiem glukozy, mieszając, aż glukoza się rozpuści. Odstawić aż masa lekko przestygnie.
Dodawać stopniowo cukier i miksować (blenderem). Gdy nie da się już miksować, resztę cukru wgnieść ręcznie, aż masa uzyska konsystencję plasteliny.
Gotową rozwałkować na blacie, podsypując cukrem pudrem.

dodatkowo:
dżem truskawkowy
lalka barbie

Z warstw biszkoptu posmarowanego dżemem, kremu i kokosu utworzyć kopiec. Wykroić dziurę, w której umieszczona zostanie lalka. Całość okleić masą cukrową i udekorować zabarwioną resztą kremu.