Można oddychać wilgotnym powietrzem, wziąć rower, kogoś do towarzystwa, odwiedzić las i zjeść drożdżówki na trawie. I tak po dwudziestym kilometrze, słuchając tylko szumu drzew i śpiewu ptaków, zatopić się w zapachu kokosu i zbliżającej się, deszczowej nocy. Muszę wracać tam częściej, przecież to tylko 1,5km, przecież po zmroku, przy otwartym oknie, słyszę stukot sunącego tam po szynach pociągu.
Znowu wirtualnie pieczemy z
manią179, tym razem drożdżówki, na śląsku zwykle zwane kołaczykami. Zaproponowałam rabarbar i przepis na drożdżowe ciasto ze starej babcinej książki
"Kuchnia śląska", resztę pozostawiłam do interpretacji własnej. Tak powstały u mnie znakomite, niezwykle puszyste i lekko kwaśne bułeczki z chrupkim kokosowym wierzchem. Zdecydowanie do powtórzenia, bo zdecydowanie za szybko znikają. Rabarbarowe nadzienie zrobiłam z połowy podanych niżej składników, a resztę bułeczek nadziałam czekoladą - białą i mleczną. Takie też gorąco polecam. Najlepsze są właśnie gorące. Po raz kolejny wyjadam je prosto z blaszki, nie słuchając ciągle powtarzanych w dzieciństwie przestróg przed bólem brzucha od świeżego ciasta. Ale czy to aby nie jest jakaś bajka, wymyślona przez babcie, w celu uchronienia choć odrobiny wypieku na deser?
Kołaczyki z rabarbarem /12 sztuk/
500g mąki pszennej* + ok. 100g
20g drożdży
350ml mleka
1 łyżeczka cukru
75g masła/margaryny
75g cukru
1 jajko
tarta skórka z cytryny
Drożdże rozpuścić w 50ml mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić na 10-15 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski (otręby pozostałe na sicie też dodałam do ciasta), podgrzać lekko, mieszając. Dodać stopiony tłuszcz, pozostałe mleko, cukier, jajko, skórkę startą z połowy cytryny, a na końcu drożdżowy zaczyn. Zagnieść ciasto i wyrobić przez co najmniej 10 minut, w razie potrzeby dodając mąkę. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie zagnieść i zostawić jeszcze na 15 minut.
nadzienie:
600g rabarbaru
200g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Rabarbar pokroić w cienkie kawałki, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, aż rabarbar zacznie się rozpadać, sok odparuje i powstanie gęsty mus.
kruszonka:
25g masła
30g cukru
20g mąki
10g wiórków kokosowych
Masło utrzeć między palcami z cukrem, mąką i wiórkami.
Ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć, formując płaski okrągły placek. Nakładać po czubatej łyżce nadzienia. Brzegi złożyć do środka i skleić. Drożdżówki ułożyć na natłuszczonej blasze złączeniem do dołu. Posypać kruszonką.
Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
*Użyłam 200g pszennej pełnoziarnistej i 300g zwykłej.