- Najlepsze ciasto na pizzę jakie zrobiłaś. Jak z pizzerii!
Więcej dodawać nie trzeba. I nie wiem czy to zasługa skorzystania z przepisu ze starego zeszytu, maszyny otrzymanej przez firmę First czy kolejnych powtarzanych jak mantra pizz, ale zgadzam się, jest doskonałe. Wystarczy trochę mozzarelli, brokuł i ziół, a dla czerwono-lubnych szybki pomidorowy sos na wierzch i można rozkoszować się wspaniałą, wbrew pozorom, błyskawiczną kolacją dla całej rodziny.
Optymistycznie, jak z włoskiej restauracji, na koniec ciężkiego dnia.
Lub już z samego rana. Bo kto nie lubi pizzy na śniadanie?
Ciasto na pizzę /3 sztuki/
1 i 1/2 szkl. wody
3 łyżki oliwy z oliwek
5 szkl. mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub chlebowej)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50g świeżych drożdży
Metoda ręczna: Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Odstawić na chwilę, aż drożdże zaczną się pienić.
Do misy z drożdżami przesiać mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagniatać ciasto przez 15 minut, w razie potrzeby podsypując mąką. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Metoda maszynowa: Składniki nałożyć do misy maszyny do chleba, w podanej wyżej kolejności. Włączyć program "ciasto". Po 15 minutach wyłączyć i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ułożyć dodatki.
Piec ok. 20 minut w 200°C.
Pizza bianca z brokułami i mozzarellą /składniki na 1 pizzę z powyższego ciasta, 2 porcje/
oliwa z oliwek
1 kulka mozzarelli
kilka różdżek brokuła
2 duże pieczarki
cebula (opcjonalnie)
3 łyżki startego długo-dojrzewającego sera (np. parmezanu)
świeży lub suszony tymianek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Brokuły ugotować na parze, cebulę i pieczarki pokroić w plastry.
Rozwałkowane ciasto posmarować oliwą, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, pieczarki i brokuły. Posypać parmezanem.