Thegraciouspantry.
Mąka.
Drożdże.
Zapach.
Pełnoziarniste precle /13 sztuk*/
1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych
3 łyżki miodu
1 1/2 szklanki letniej wody
4 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 jajko
nasiona/przeprawy do posypania
Wody i miód wymieszać w misce, aż miód się rozpuści. Dodać drożdże, krótko wymieszać i odstawić do spienienia.
W dużej misce, wymieszać mąkę i sól. Dodaj olej i spienione drożdże i wymieszać drewnianą łyżką, aż masa stanie się gęsta.
Zagnieść ręcznie przez około 10 minut. Na początku ciasto będzie bardzo lepkie, ale po ugniataniu przez około 3-4 minut, stanie się gładkie. Jeżeli ciasto nadal będzie się kleić się do rąk, dodać 1 łyżkę mąki więcej. Wyrobić dobrze.
Teraz na pergaminie możesz kształtować swoje ciasto. Formować wałki ciasta o ok. 1,5cm średnicy i około 35-36cm długości.
Kiedy już wszystkie precle będą gotowe, należy przykryć arkusze ręcznikiem i zostawić do podwojenia objętości (30-50 minut).
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220°C.
Teraz można posmarować precle jajkiem, posypać nasionami i piec przez 15-18 minut na złoty kolor.
Pozostawić do ostygnięcia i jeść :)
*Z tej ilości składników zrobiłam 8 dużych precli. Wartości dla 13: