Szybko. To najlepsze słowo na określenie tych dań. Co do smaku, to ludzie dzielą się na dwie grupy: tych kochających makaron z pesto, o którym tu mowa, i tych, którzy nie mogą się do niego przekonać. Od razu wiadomo, że zaliczam się do tej pierwszej grupy, wystarczy popatrzeć na zdjęcia :)
A jutro... Może znowu dynia? Smacznego.
MAKARON Z PESTO /2 porcje/
150g makaronu (użyłam pełnoziarnistego penne)
3-5 łyżeczek bazyliowego pesto
oliwa z oliwek extra vergine
dodatkowo, opcjonalnie: starty parmezan, świeża bazylia
Makaron ugotować al dente, odcedzić zostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Włożyć z powrotem do garnka, dodać pesto, porwaną bazylię i wymieszać. Kilka chwil, mieszając, trzymać na małym ogniu. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i polać oliwą.
Wersje deluxe:
pełnoziarniste farfalle z pesto, gotowany na parze kurczak, groszek, kurki, pomidor i parmezan
conchiglie durum z pesto, brokuł, suszone pomidory w oliwie, czarne oliwki, parmezan, świeża bazylia